Хиляди по улиците на Румъния. Искат оставка на правителството

Десетки хиляди се събраха на протестен митинг в Букурещ и още няколко румънски градове за втора поредна вечер въпреки минусовите температури. Те се обявяват срещу правителственото решение за смекчаване на антикорупционното законодателство, така че да се толерират корумпирани политици.

Според информационния сайт HotNews в центъра на Букурещ има събрани 80 000 души, което е най-масовата манифестация в румънската столица от 25 години.

Тази информация не е официално потвърдена. В други румънски градове гражданите също протестират.

В град Тимишоара демонстрантите са 15 000, в Сибиу – около 10 000, съобщава АФП. Всички протестиращи призовават за оставка на правителството, което на извънредно заседание снощи прие промените, облагодетелстващи политици, обвинени в злоупотреби.

Romanians protest against pardon ordinance adopted by the governmentСпоред промените, обвинените в корупция политици ще лежат дори в затвора, само ако обаче се докаже, че те са ощетили държавата с повече от 40 000 евро.

Румънците, живеещи в чужбина, обявиха протести за тази вечер в Лондон, Хелзинки, Дъблин, Белфаст, Виена и други градове, предаде информационният сайт Зиаре.

Румънската опозиция събра подписи за внасяне на искане за вот на недоверие на правителството на Сорин Гриндяну заради поправките в наказателния кодекс, които спасяват от присъди корумпирани политици, заяви и.д. председател на Национал-либералната партия Ралука Туркан.

Т

- реклама -