Хиляди на протест в Грузия срещу спорен закон за чуждестранните организации

Хиляди на протест в Грузия срещу спорен закон за чуждестранните организации. Около 10 000 демонстранти се събраха снощи в грузинската столица Тбилиси, за да протестират срещу спорен проектозакон за „чуждестранните агенти“. Текстовете предвиждат организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като „организация, преследваща интересите на чужда държава“.

Протестиращите са скандирали „Не на руския закон!“ и са развявали националното знаме

и това на Европейския съюз пред сградата на парламента, посочва АФП.

Законът беше предложен за гласуване в грузинския парламент още миналата година, но след демонстрации отпадна. В началото на този месец управляващите обявиха повторното внасяне на законопроекта в местния парламент.

Според противниците на законопроекта той е вдъхновен от руски закон,

използван от години от Кремъл за преследване на дисидентите.

„Ние отхвърляме този закон, който е антиевропейски. Той е копие на драконовския руски закон“, заяви Мака Квирикадзе, студентка, дошла да протестира.

Грузия няма да бъде приета в ЕС с такива антидемократични закони, ето защо няма да позволим те да бъдат приети“, каза на протеста зъболекарят Гиорги Лашхи и добави: „Грузия принадлежи на Европа и никога повече няма да бъде заден двор на Русия“.

От години Грузия има амбицията да задълбочи отношенията си със Запада,

но управляващата партия е обвинявана, че напротив, иска да сближи тази бивша съветска република с Русия.

По-рано вчера, когато започнаха дебатите между депутатите в парламента по този текст, в залата се стигна до сбиване между няколко народни представители.

На кадри от парламентарното заседание се вижда как

опозиционен депутат удря в главата законодател от управляващата партия.

Това води до по-голямо сбиване и прекъсване на прякото предаване на пленарното заседание.

Проектозаконът задължава организациите, които получават повече от 20 процента от финансирането си от чужбина, да се регистрират. В противен случай има глоби. Този етикет беше променен от термина „агент на чуждо влияние“ в първия вариант на законопроекта от 2023 г.

Миналата седмица около 8000 души протестираха срещу законопроекта в грузинската столица, посочва АФП.

- реклама -