Хиляди на протест в Белград, Вучич ги нарича фашисти и крадци

Няколкостотин демонстранти атакуваха кордон от жандармерията, която не им позволи да влязат в президентството, докато вървеше обръщението на Александър Вучич.

Представителите на опозиционния Съюз на Сърбия се събраха пред президентството, докато Вучич отправяше своето обръщение и блокираха всичките три входа на зданието.

На главния вход се появиха Борко Стефанович и Янко Веселинович. Те поискаха от полицията да ги допусне в сградата, „за да кажат своята истина за случващото се“. Стефанович заяви, че искат президентът Вучич да излезе и да застане очи в очи със сръбските граждани и да подаде оставка. Те обещаха да останат пред сградата на президентството.

Още в самото начало на своята реч Вучич отправи обидни квалификации по отношение на лидерите на опозицията. Той нарече Бошко Обрадович – фашист, а Драган Джилас – „олигарх“

Обръщението на сръбския президент идва само няколко час, а след като снощи протестиращите нахлуха в сградата на държавната телевизия РТС.

„И сега всички тези, които крещят пред сградата… Всичко това е незаконно… Снощи бяха точно 1540 души… И сега са много по-малко, но те са много шумни. Те трябва да си вървят.“ каза Вучич. И добави „Фашистът Обрадович и олигархът Джилас искат властта, за да плячкосват… Разбирам ги, защо го правят. Сигурно си мислеха, че ще се уплаша. Но, не се страхувам. Нямам какво да губя, освен живота си“.

„Обрадович е обикновен малък фашист“, продължи сръбският президент и добави: „Той има патологична нужда от това да бие жени. Но, попаднаха на твърд орех. Изправиха се пред човек, който не се плаши. Аз съм тяхната цел, защото Сърбия с всеки изминал ден става все по-силна“.

Лидерите на Олигархията са Драган Джилас и Вук Йеремич, каза още Вучич докато се чуваха протестните викове пред сградата.

Вучич заяви, че не се интересува от мнението на западните дипломати, а се вълнува единствено от случващото се в Сърбия.

В заключение сръбският президент подчерта: „Никога няма да позволим хиляда, пет хиляди или сто хиляди, които протестират да управляват чрез насилие. Няма да позволим на фашиста Обрадович и на олигарха Джилас да управляват“. Той също така благодари и на хората в Косово, които се събират да го подкрепят. „Не тръгвайте. Благодарим ви“, добави той.

Обръщението на сръбския президент беше предавано на живо от множество медии. След приключване на изявлението на Вучич журналистите му ръкопляскаха.

- реклама -