Хиляди на мирно шествие в София в подкрепа на Украйна

Хиляди се събраха на мирно шествие в София в подкрепа на Украйна и срещу инвазията на руския президент Владимир Путин. Те започнаха да се събират на площад „Независимост“ към 18.30 часа, като в момента тръгнаха в посока Университета.

Хората, които са се събрали, подкрепят и призива на президента Володимир Зеленски на 24 март демонстрации срещу войната да има в целия свят, предаде NOVA.

Протестиращите не одобряват и действията на Руското посолство у нас. Според тях от там се правят опити да се диктува дневният ред в държавата.

Хората настояват и страната ни да заеме по-твърда позиция в подкрепа на Украйна. Искат и руският посланик в България Елеонора Митрофанова да напусне поста си.

По-рано днес стана ясно, че страната ни връща посланика на България в Москва за консултации в София. Решението беше обявено от премиера Кирил Петков. Той допълни, че принципът в демократичните процедури е същото, на реципрочен принцип, да направи и другата страна. В случая Русия.

Отзоваваме посланика си от Русия

Днес се навършва един месец от руската инвазия в Украйна.

Когато една държава извика обратно посланика си за консултации, би следвало другата страна да направи същото“, подчерта Петков. Вчера н.пр. Елеонора Митрофанова обяви в официална позиция, че е „неприемливо по

никакъв начин чиновници на тази

или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват Посланика на Руската Федерация за оценките на случващите се в приемащата държава събития“.

„Оценявам реакцията на Митрофанова като

недипломатична, остра и груба.

Ще извикаме нашия посланик от Русия за консултации. Всички дипломати знаят какво означава това. Би следвало Русия също да извика своя посланик у нас“, заяви Петков преди срещата на евролидерите в Европейския съвет по повод изказване на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.

„Няма български гражданин,

който да се радва чужд дипломат

да обижда българското правителство. Цялото правителство осъжда това, независимо кой е този дипломат. Подобно поведение е абсолютно недопустимо“, допълни Петков.

- реклама -