Хиляди българи у нас и по света се хванаха за ръце, за да отбележат националния ни празник- ВИДЕО

Хиляди българи у нас и по света се хванаха за ръце, за да отбележат националния ни празник, 3 март. Инициативата, наречена „Пробуждане с хоро“, се провежда за пета поредна година и има за цел да покаже, че българският дух е жив и противно на някои твърдения българите са единни. Инициативата е организирана от „Сдружение Азбукари“ и  Единение „Българи на България“.

Точно в 12 часа българи от над 90 населени места у нас и в чужбина се включиха в може би най-голямото хоро, за да покажат, че традициите са това, което ни обединява и ни прави по-силни.

В магичен кръг се обединиха малки и големи, по градовете и в селата, на открито и в зали, в домовете на хиляди родолюбиви българи. „Нараства броят на малките селца, които се включват в инициативата“, казват организаторите.

Празникът започна от парка „Заимов“ в столицата, а крак поведоха танцьорите от Kлyб по нapoдни тaнци „Bитoшa“, aнcaмбъл „Бългapcĸи pитми“ и дeцaтa oт дeтcĸa гpaдинa „Cлънчицe“. Пяха Beceлин Bacилeв, Taня Cĸeчeлиeвa, Πиpинa Xpиcтoвa, Aнтoниo Cимeoнoв, Baлepия Moмчилoвa и водещите на събитието Ивa и Eвa Baлeнтинoви. На празника в парка „Заимов“ присъстваха множество родители с малките си деца, които създаваха още по-радостно настроение. Много голямо е участието на българите зад граница, каза председателят на „Сдружение Азбукари“ Цвета Кирилова. Хора се играха в САЩ, Канада, Германия, Сърбия, Испания, Нидерландия…

„Последователи на инициативата са хората, които милеят за българщината“, казват от „Сдружение Азбукари“. Освен професионални певци и танцьори в „Пробуждане с хоро“ се включват все повече любителски състави. За първи път тази година има толкова голямо участие на деца от столични училища, които са се посветили на народния танц.

И тази година се проведоха конкурсите за най-добре омесена питка и предизвикващият огромен интерес конкурс за най-красива народна носия- женска, мъжка и детска.

„Важно е да носим народната носия на празници, като днешния, за да покажем красотата и символиката й на целия свят“, казва Цвета Кирилова.

„Хорото е древно познание, предавано от поколение на поколение. В себе си то съхранява мъдри послания, които целят да покажат, че българският дух трябва да ликува и че ние сме горд и достоен народ. В „Пробуждане с хоро“ се включват не само привърженици, които ценят българския народен танц, но и такива, които търсят надежда“, казва председателят на „Сдружение Азбукари“ Цвета Кирилова. В българското хоро освен символика има и огромна доза здраве. Затова колкото повече играем, толкова по-здрави се чувстваме, вярва Кирилова и е убедена, че в последните години има възраждане на българския дух и на българските традиции.

Тази година организаторите раздадоха питки и пожелаха на всички българи да бъдат много здрави.

- реклама -