Шипка празник 3-ти март

Хиляди българи по стъпките на опълченците към връх Шипка

Хиляди българи от цялата страна се изкачват на връх Шипка, за да отдадат почит на героите, паднали за свободата на България.

От ранната утрин по пътя към върха откъм Габрово се извиха километрични колони от автомобили, които бяха отбивани километри преди площада към паметниката и млади и стари ходеха пеша, наметнати с национални знамена. Въпреки студа, ледения вятър и спусналата се мъгла над героичния връх, хората изкачваха над 900-те стъпала за да усетят духа на съкралното място.

Патриоти от клуб „Традиция“ в Казанлък застанаха на почетен караул край паметника на свободата, облечени в опълченски униформи, с автентични шашки от Руско-турската освободителна война. Те качиха за пръв път на Шипка реплика на Самарското знаме, под което са се сражавали българските опълченци. От 11 ч. на площада под върха ще започне тържествена церемония по отбелязване на 3-ти март. По-късно официалните лица ще поднесат венци и цветя на паметника.

Заради тържествата на върха транзитното преминаване на автомобили през прохода „Шипка“ се преустановява до 18.00 часа. То ще бъде пренасочено към Прохода на Републиката.

Ограничението обаче не важи за организирания междуградски автобусен транспорт.

По случай празника е организирано еднопосочно придвижване на автомобилите на гостите на тържествата от 5.30 часа сутринта до 13.00 часа от Габрово и Казанлък към върха и в обратната посока – от 13.00 часа до 18.00 часа.

- реклама -