Клнтън

Двубоят за Белия дом – Доналд Тръмп срещу Хилари Клинтън

Фаворитът за президентската номинация на американските демократи Хилари Клинтън спечели първичните избори и в Ню Джърси. Така тя си осигури подкрепа на повече от необходимите й делегати в надпреварата за Белия дом.

„Благодарение на вас достигнахме исторически момент. За пръв път в историята на страната ни жена ще бъде номинацията на някоя от големите партии“, каза тя, като добави, че победата й „принадлежи на поколенията жени и мъже, които са се борили и са се жертвали, за да направят този момент възможен“.

Ню Джърси е един от шестте щата, които гласуваха в рамките на първичните избори за определяне на номинациите за следващ президент на Съединените щати. Избори имаше още в Монтана, Северна Дакота, Южна Дакота, Ню Мексико и Калифорния.

Клинтън

Официалното издигане на кандидатурата става на общонационален конгрес на демократическата партия, който ще се състои във Филаделфия, щата Пенсилвания между 25 и 28 юли. За да може да се кандидатира за поста президент от името на демократите, претендентът трябва да получи подкрепата на обикновено мнозинство делегати на конгреса, т.е. 2 383 гласа.

Тръмп

При републиканците милиардерът Доналд Тръмп вече събра необходимия брой делегати за номинацията.

Няма вече въпросителни – главният двубой за Белия дом ще се води между Доналд Тръмп и Хилари Клинтън.

- реклама -