Жолт Петри, Херта
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Херта уволни треньор заради хомофобски коментари

Херта уволни треньора на вратарите Жолт Петри. Причината за решението са противоречивите му коментира за хомосексуалността и имиграцията в интервю за унгарски вестник. Роденият в Будапеща 54-годишен Петри беше освободен с „незабавен ефект“. Той караше шестата си година в Херта.

Коментарите на треньора са от интервю за унгарския вестник Magyar Nemzet. В него Петри критикува унгарския вратар на Лайпциг Петер Гулаши за това, че подкрепя брачните права за еднополови двойки в Унгария. През февруари Гулаши разкритикува закон, че само женени двойки могат да осиновяват деца.

Петри направи и направи противоречиви коментари и за имиграцията в Европа. „За мен, това е израз на морален упадък“, заяви той пред Magyar Nemzet.

„Клубът всъщност изцяло подкрепя ценности като разнообразие и толерантност. Това не е отразено в изявленията, направени публично от Жолт Петри“, се казва в изявление на Херта. В същото официално съобщение, Петри обяснява, че „не е нито хомофоб, нито ксенофоб“ и че „съжалява за коментарите си по отношение на имиграционната политика“. „Бих искал да се извиня на всички хора, които търсят убежище…и които съм обидил“, казва той.

- реклама -