Херо Мустафа при Радев, с нея и координатора по американските санкции

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа се срещна с президента Румен Радев. Тя бе придружена от ръководителя на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ Джим О‘Брайън.

Двамата бяха заснети на влизане на „Дондуков“ 2 от „Булфото“ по време на регистрацията на Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ в ЦИК.

Булфото

По-късно от „Дондуков“ 2 дойде и официална информация за срещата. Според нея държавният глава се е срещнал с  ръководителя на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ Джим О`Браян, а на срещата нея са присъствали вицепрезидентът Илияна Йотова, посланиците на САЩ и Великобритания Херо Мустафа и Роб Диксън.

„Модернизацията на България изисква прозрачност на законодателния процес и ефективната работа на правораздавателната система“, заявил президентът Радев.

По време на разговорите били обсъдени наложените санкции „Магнитски“ на българи, като част от действията на САЩ и Великобритания за защита на техните финансови системи.

Радев изразил признателността си за международната подкрепа, която страната ни получава в борбата с корупцията. Президентът подчертал също така, че обществото ни очаква следващото Народно събрание да превърне в свой приоритет приемането на антикорупционно законодателство, както и активно партньорство и обмен на информация между правоохранителните институции на България и нейните съюзници в борбата с корупцията.

Миналата седмица президентът Радев коментира новите санкции по списъка „Магнитски“, в който бяха включени бившият финансов министър Владислав Горанов, бившият енергиен министър Румен Овчаров, председателят на Движение „Русофили“ Николай Малинов, както и двама бивши директори от управата на АЕЦ „Козлоду“. Държавният глава „високо цени подкрепата на стратегическите партньори на България САЩ и Великобритания в борбата с корупцията, принос за което имат наложените санкции на български граждани“, съобщиха тогава от прессекретариата на държавния глава. В позицията си той призова българските институции и политици за реален и неотклонен ангажимент към борбата с корупцията и утвърждаване на върховенството на правото.“Нашето общество очаква следващото Народно събрание да се ангажира с антикорупционното законодателство, предложено от служебното правителство“, каза тогава Радев.

- реклама -