Херо Мустафа карантина

Херо Мустафа: Никой не е над закона

„Когато говорим за корупция, не означава да обвиниш някого, а да се опреш на върховенството на закона“. Това заяви американският посланик Херо Мустафа пред български журналисти след обявяването на санкциите от САЩ по закона „Магнитски“ срещу българи, сред които са Васил Божков и Делян Пеевски. На срещата с медиите присъства и първият заместник-помощник секретар Пол Ахърн. Той отговаря за борба с финансирането на тероризма и финансовите престъпления.

„Това не е политическо действие. Нямаше как да знаем, че ще има избори през юли, когато започнахме това разследване. Когато събрахме доказателствата, ние бяхме наясно, че трябва да действаме в момента, в който приключим с работата“, каза Ахърн.

„Днешният акт е най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега по закона „Магнитски“, допълни Пол Ахърн. Той изтъкна, че САЩ са готови да работят с България за финансова прозрачност и са разговаряли с регулаторните органи да предупредят за рисковете от това да правят бизнес с тези корумпирани лица и техните компании.

„Това не е насочено към някоя конкретна личност, партия или институция. Корупцията е ендемична. В САЩ също има корупция. Никога не съм казвала, че ние сме перфектни, но посланието е, че никой не е над закона. Преследването на корупция е задача за всички партии. Ако народът казва, че иска България да има жизнена демокрация с разцъфтяваща икономика и да е лидер в региона, това няма как да стане с корупция. Парите, които са намесени в този случай (с Божков и Пеевски), са значителни. Те идват от данъкоплатците. От вас. Посланието към всеки политик е да слуша народа. Да се направят всички необходими реформи, за да може наистина да се преследва корупцията“., каза посланик Мустафа.

Не се уточнява колко време е продължило разследването, като и какви източници са били използвани.

Ахърн е в България от понеделник. От сряда заедно с посланичката са имали срещи с представители на правителството, политически партии, с бивши държавни служители, сред които Бойко Борисов. Херо Мустафа добави, че предстоят още срещи с хора от правителството.

- реклама -