Херитидж: България е на 47-о място в света по икономическа свобода

България се нарежда на 47-о място в света по икономическа свобода. Това показва класацията на американската фондация „Херитидж“, според която страната ни се нарежда между Косово на 46-то място и република Кипър на 48-о.

Преходът на страната ни към по-отворена и гъвкава икономическа система е бил улеснен от извършено реструктуриране, се посочва в индекса за икономическа свобода. Конкурентния плосък данък и системата на отворена търговия, подкрепени от относително ефективната регулаторна рамка, окуражават развитието на нарастващия частен сектор. В същото време финансовият сектор демонстрира относително високи нива на издръжливост по време на ликвидната криза през 2014 г., казват още от фондацията.

Според анализа за България управлението на публичните финанси също е било в добро състояние, като стойностите на публичния дълг продължават да са сред най-ниските в региона, а бюджетният дефицит да намалява.

Критики

Въпреки това „Херитидж“ отправят критики по отношение на недостатъчните институционални реформи, които са особено необходими в области като съдебна ефективност и правителствен интегритет.

- реклама -