„Хемус“ готова чак 2027 г., парите за нея взети при кабинета „Янев“

Магистрала „Хемус“ може да е готова 2027 г., при това, ако няма обжалвания. Същото се отнася и за скоростния път Видин-Ботевград.

Това стана ясно по време на публично обсъждане на големите инфраструктурни проекти. То е организирано от вицепремиера и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

Очакванията бяха АМ „Хемус“ да е готова няколко години по-рано, но реално през 2021 г. дейности по нея почти не бяха извършвани. Оказа се, че  служебният кабинет на Стефан Янев е прибрал парите за строителството на участъка от пътен възел „Боаза“ до разклона за Търново. Те са взети от сметката на „Автомагистрали“ и са в размер на 500 млн. лв.

В момента държавната фирма разполага само с 2 млн. лв. По тази причина в държавния бюджет за 2022 г. трябва да бъдат заложени 330 млн. лв., за да може да се разплаща с фирмите, стана ясно по време на обсъждането.

Общо за участъка от п.в.“Боаза“ до Велико Търново в края на 2018 г. правителството на ГЕРБ отпусна 1.35 млрд. лв. От тях 850 млн. лв. вече са разплатени на изпълнители. Останалите 500 млн. лв. са били върнати обратно на държавата по времето на първия кабинет „Янев“.

За строителството на скоростния път Видин – Ботевград е необходимо да бъдат заложени 642 млн. лв. в бюджета за 2022 г., стана ясно още.

Магистрала „Европа“ в участъка до сръбската граница ще бъде завършена до средата на 2022 г., обещаха от АПИ.

Началникът на ДНСК Лиляна Петрова обяви, че ще бъдат наложени административни наказания на изпълнителя, заради лошата организация на движение по време на строителството.

Източник: БЛИЦ

- реклама -