Кобе Брайънт хеликоптер

Хеликоптерът, с който загина Кобе Брайънт е летял твърде ниско

Пилотът на хеликоптера, с който загина баскетболната звезда Кобе Брайънт, е летял твърде ниско, за да може да бъде следен от радари в мъглата.

Това става ясно от записи на въздушния контрол, разпространени късно вчера, съобщава агенция Ройтерс и БТА.

Междувременно следователи намериха останките от три тела на мястото на катастрофата и издирват останалите.

Хеликоптерът „Сикорски Ес-76“ се блъсна в неделя във възвишение край град Калабасас в Калифорния, на около 65 км северозападно от Лос Анджелис. Всичките девет пътници на борда загинаха, включително 13-годишната дъщеря на Кобе Брайънт – Джиана. Катастрофата е предизвикала пожар на земята, а останките от хеликоптера са пръснати на площ от 1000 кв.м.

Гъстата мъгла и нейната роля за катастрофата бяха в центъра на внимание, докато фенове, приятели и роднини на звездата от NBA се изправиха пред реалността, че 41-годишният Кобе Брайънт и 13-годишната му дъщеря Джиана са сред загиналите.

Баскетболната асоциация отмени мача, насрочен за днес, между отборите на „Лейкърс“ и „Клипърс“. Решението бе взето от уважение към организацията на „Лейкърс“, която дълбоко скърби за трагичната загуба на легендата на тима Кобе Брайънт, неговата дъщеря Джиана и още седем души в катастрофа с хеликоптер в неделя, посочи Националната баскетболна асоциация.

Освен Брайънт, инцидентът почерни още три семейства, свързани със спортна академия „Мамба“: съпруг и съпруга и тяхната 13-годишна дъщеря, майка и 13-годишната й дъщеря, и баскетболна треньорка, която също е майка. Деветата жертва е пилотът, който е опитен бивш инструктор, квалифициран да лети в мъгла.

Авиодиспечери са позволили на пилота да лети в лошото време.

Той е поискал проследяване на полета, но е бил информиран, че лети твърде ниско, за да бъде уловен от радарите. От разпространените записи остава неясно дали пилотът е чул това съобщение, посочва Ройтерс.

Записът показва, че пилотът е опитал да остане под нивото на облаците, за да запази визуален контакт с терена, заяви адвокат Гари Роб, автор на книгата „Съдебни спорове при катастрофи с хеликоптер“. Според него е твърде вероятно пилотът да е летял много ниско под облаците и да се е блъснал във върха на възвишението, забулено от тях.

По време на записа пилотът е спокоен през цялото време, каза адвокатът и определи комуникацията с авиодиспечерите като „изключително нормална и рутинна“.

Следователите ще проучат дали не става дума за механична повреда като причина за катастрофата, каза още Гари Роб, но допълни, че този модел хеликоптери са „надеждни“ и „като цяло сигурни“.

Фенове на „Лейкърс“ направиха импровизиран олтар на Брайънт близо до спортната зала „Стейпълс“, където той играеше домакинските си мачове. Почитатели поставиха цветя и негови фланелки пред гимназията във Филаделфия, където е играл преди да влезе в ЕнБиЕй.

В Холивуд, звезди като Робърт де Ниро и Брад Пит, запазиха минута мълчание в памет на Кобе Брайънт в началото на традиционния обяд на номинираните за наградите на Академията. Брайънт, който спечели Оскар за късометражния анимационен филм „Скъпи баскетбол“, присъства на обяда преди две години.

В Ню Йорк пътуващите с метрото, които излизат на станция Пен, спряха сутринта за минута мълчание преди да светне огромен електронен билборд с образа на Кобе Брайънт на залата „Медисън скуер гардън“.

- реклама -