хеликоптер МИ 17 пилоти загинали Пловдив Крумово

Хеликоптер падна на летище Пловдив – двама души загинаха, един е ранен (Обновена)

Хеликоптер  падна в района на летище Пловдив тази вечер.

По предварителна информация от службите за спешна помощ са загинали 2 души и един е  ранен.

Към мястото на инцидента има линейки и военна полиция.

Все още няма информация какво е причинило катастрофата. Става дума за военен хеликоптер Ми-17. Машината се е разбила в нива край Крумово.

Вертолетът е паднал от 30-40 метра височина, при което е избухнал в пламъци.

Инцидентът е станал по време на тренировка на спасителна операция с въже.

Ето какво съобщих официално от Министерството на отбраната:

Около 20 ч. 30 мин. днес, 11 юни, при планов полет по неизяснени за сега причини  вертолет Ми-17 пада от около 50 м. височина в района на авиобаза Крумово. Екипажът на борда на вертолета е от трима военнослужещи.

Предприети са незабавни противопожарни мерки от наземния персонал за предотвратяване на взрив на вертолета и за спасяването на членовете на екипажа. По време на действията за оказване на медицинска помощ е установено, че двама от военнослужещите – командирът на екипажа и помощник-пилотът при падането на вертолета са загинали. Третият член на екипажа – бордният инженер е откаран незабавно в болница, в съзнание.

Първоначално летищните власти са смятали да затворят летище Пловдив, но впоследствие такова решение не е било взето. Дейността се извършва нормално и самолетните излитат и кацат по разписание.

Това е вторият инцидент с военен хеликоптер в рамките на една година. Точно преди година и два дни, на 9 юни 2017 г. военен хеликоптер „Пантер“ с командир капитан Георги Анастасов падна в Черно море по време на тактическо учение на 7 мили източно от устието на река Камчия. При инцидента пострадаха още двама от членове на екипажа – капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов, които оцеляха.

От доклада на МО стана ясно, че причината за катастрофата е рискована маневра на пилота. Тогава министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че са набелязани мерки, с които подобни инциденти да се преодоляват в бъдещето.

- реклама -