Венецуела хеликоптер атака Върховен съд Каракас

Хеликоптер атакува Върховния съд във Венецуела, подозират агент на ЦРУ

Сградата на Върховния съд във Ве уела беше обстрелвана от полицейски хеликоптер и бяха хвърлени няколко гранати.

Не се съобщава за пострадали.

Бронирани бойни машини излязоха по улиците на венецуелската столица Каракас, след обстрела.

Вертолетът, използван за атаката е бил откраднат от полицейския офицер Оскар Перес, заподозрян във връзки с ЦРУ. Това обяви венецуелският министърът на комуникациите Ернесто Вилегас, разкривайки подробности от нападението.

Хеликоптерът е „откраднат от военната база „Ла-Карлота“ в Каракас“ от група от спецслужбите, отбеляза министърът. Самият Оскар Перес е полицейски инспектор, който „е последствен по подозрения за връзки с ЦРУ“ и с посолството на САЩ във Венецуела. В свое видео обръщение, публикувано в Инстаграм, Перес поиска оставката на президента Николас Мадуро. „Перес беше също свързан с бившия вътрешен министър (Мигер Родригес), чиито контакти с ЦРУ наскоро бяха публично потвърдени“, посочи Вилегас. Според някои източници Перес е пилотът на Мигел Родригес. Властите издирват Перес, както и други участници в нападението.

От началото на април в южноамериканската страна вървят антиправителствени протести, повод за които бе решението на Върховния съд за разширяване пълномощията на президента и ограничаване функциите на парламента. Оттогава са загинали най-малко 75 души, а са пострадали над 1400, включително 300 служители на реда и на Националната гвардия. Задържани бяха над 3200 души.

Президентът Николас Мадуро определи случилото се като „терористична атака“.

Върховният съд стана един от главните инструменти на Мадуро в борбата с опозицията, вземайки под свой контрол парламента след победата на изборите през декември 2015 г. Върховният съд неведнъж обявяваше за недействителни решения на депутатите.

- реклама -