армия

Хашим Тачи обеща до края на годината Косово да има своя армия

До края на годината Косово ще има своя армия, обяви косовският президент Хашим Тачи по телевизия РТК.

„Определено се очаква армията да бъде формирана до края на годината. Може да направим промени в Конституцията и силно ги подкрепяме. Ще изградим модерна, многонационална и професионална армия и ще създадем перспектива за членство в НАТО“, посочи президентът.

Той добави, че целият този процес ще протича в партньорство със САЩ, НАТО и ЕС.

Хашим Тачи

Сърбия твърдо се противопоставя на идеите за косовска армия

Идеята за създаване на армия бяха лансирани от Прищина преди няколко месеца. Още тогава официален Белград обяви, че това ще бъде в нарушение на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и Конституцията на най-младата балканска страна.

Премиерът Александър Вучич подчерта, че очаква подкрепа и помощ от Европейския съюз, Съединените американски щати, Русия и „всички останали“.

НАТО също изрази сериозна загриженост от намерението на Косово да създаде собствена армия, съобщиха от Алианса. През март генералния секретар Йенс Столтенберг разговаря с косовския президент Хашим Тачи и премиера Иса Мустафа, за да изрази „сериозна загриженост“ на съюзниците от НАТО от плановете Силите за сигурност на Косово да се прeвърнат във въоръжени сили.

 „Ясно им посочих, че едностранни стъпки, като тази, не са полезни и помолих властите на Косово да поддържат тесен контакт с Белград“, изтъкна тогава Столтенберг.

Защо Косово иска да има армия?

Serbian authorities stop train bound for Kosovo at border

За създаването на косовска армия се заговори за пръв след инцидента с влака Белград-Косовска Митровица, при който сръбските власти организираха провокационно пътуване на влак до косовския град, в който живеят сърби. Влакът така и не влезе в Косово заради острата реакция на властите, но инцидентът подбуди Прищина да предприеме инициативата за създаването на собствена армия.

Но тази инициатива е в разрез с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, а също с договореностите между Белград и Прищина, постигнати с посредничеството на ЕС.

- реклама -