Хасан Адемов, депутат ДПС

Хасан Адемов: Осъвременяването на пенсиите може да приближи размерите на старите и на новите

От днес бъдещите пенсионери могат да попълват новия образец на заявлението за отпускане на пенсия. Чрез него от Националния осигурителен институт (НОИ) ще изчисляват по служебен път коя методика за пресмятане на размера на пенсията е по-благоприятна за съответния човек – старата или новата.

В събота влязоха в сила обнародваните в Държавен вестник промени в Кодекса за социално осигуряване. Те дават право на хората да избират до 1 януари 2023 година по коя методика да се изчислява индивидуалният им коефициент и съответно размерът на пенсията – по т.нар. „нова“ – с осигурителния доход след 2000 година, или по старата – с включване на трите най-добри последователни години от последните 15 години преди 1 януари 1997 година и осигурителния доход след тази дата.

„За категорийните работници – миньори, металурзи и химици и тези, които работят в тежката промишленост, и за хора с възнаграждения над средните – преди 2000 година, е по-изгодно да се пенсионират по старата методика, защото техните доходи тогава са били по-високи. За тези, които са се осигурявали само на минимален или само на максимален осигурителен доход, няма никакво значение дали по старата, или по новата методика. А за тези, за които след 2000 г. темпът на нарастване на техните възнаграждения е по-ускорен, например учители, служители от сектор „Сигурност“, хора с увреждания, биха получили по-висок размер на пенсията, ако се възползват от новата методика“. Това заяви в интервю за БНР председателят на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов.

Той обясни, че по закон – всяка новоотпусната пенсия е по-висока от отпуснати в предходни години пенсии, „защото във формулата за изчисляване на пенсиите има един параметър – среден осигурителен доход за страната една година преди датата на пенсиониране, а той винаги расте“.

„Предложение за осъвременяване на пенсиите са правени в годините от различни парламентарни групи, но за това се изисква значителен финансов ресурс, а от друга страна – обществено и парламентарно съгласие, за да се приеме тази мярка, която би могла да приближи размерите на старите и новите пенсии, при еднакви условия“, заяви Адемов.

Няма опасност да настъпи объркване при попълването на заявленията, увери Хасан Адемов в предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“:

„Направена е организация по регионалните управления „Социално осигуряване“, включително и с мобилни приемни, за да имат хората достъп до необходимата информация. Смятам, че всички мерки са предприети“.

Интервю на Диана Дончева с д-р Хасан Адемов по БНР

- реклама -