Тихомир Орешкович
Тихомир Орешкович се раздели с премиерския пост само след 6 месеца на власт

Спор за петрол събори хърватското правителство

Правителството на Хърватия падна, след като парламента на страната гласува вот на недоверие на премиера Тихомир Орешкович.

Това става само 6 месеца след сформирането на правителствената коалиция между Хърватската демократична общност на Томислав Карамарко и Движението МОСТ на Божо Петров, отбелязва БГНЕС.

За свалянето на кабинета гласува почти целия хърватският Сабор – 125 депутати, срещу 15 против и 2-ма въздържали се.

До правителствената криза се стигна заради петролен спор. Преди месец местно списание публикува консултантски договори между съпругата на вицепремиера Ана Карамарко и петролния лобист на унгарската компания МОЛ Йозе Петрович. МОЛ води съдебен спор с Хърватия заради петролната компания ИНА, в която правителството и унгарската компания имат дялове от съответно 44,8% и 49%. Страните водят съдебен спор за това как се управлява компанията.

Преди вота Орешкович заяви, че „истинската причина за събарянето на неговото правителство е опитът от негова страна да защити националните интереси в спора между петролните компании МОЛ и ИНА, да продължи арбитража по този спор и желанието му да започнат нови преговори“.

- реклама -