Хърватия кандидатства за еврозоната

Хърватия стартира в четвъртък кандидатурата си да се присъедини към европейския валутен механизъм ERMІІ, двугодишната чакалня за кандидатите за еврозоната, които обвързват валутите си с еврото, съобщи националната банка.

Загреб се надява да се присъедини към механизма на ERM II в средата на 2020 г. и може да приеме еврото най-рано 2023г.

Писмо за намерение за присъединяване към механизма, изпратен в страните от еврозоната и институциите на ЕС, подписано от финансовия министър Здравко Марич и шефа на Хърватската национална банка Борис Вуйчич, бе придружено от план за реформи, които Хърватия ще предприеме, преди да влезе в механизма, гласи изявление на националната банка.

500 евро

Заявлението за механизма беше подпомогнато от „значително подобрение в намаляването на макроикономическите дисбаланси в страната“, се казва в него.

„Икономическото възстановяване, растежът на износа, спадът на безработицата, последователната фискална корекция и силното понижение на външния дълг намалиха уязвимостта на хърватската икономика“, се казва в него.

В резултат на това Хърватия напуска процедурата за прекомерен дефицит на ЕС през 2017 г.

В съгласие с институциите на ЕС Хърватия се ангажира с реформи в шест области, а именно за подобряване на администрацията в публичния сектор, както и за намаляване на административната и финансовата тежест върху икономиката, се казва в изявлението.

Хърватия се присъедини към Европейския съюз през 2013 г. и икономиката й остава една от най-слабите в блока.

Има разлика в стремежа за присъединяване към еврото между политиците и гражданите. При обикновените хървати подкрепата за единната евровалута варира между 39 и 52%.

- реклама -