Харков: Руските сили удариха украинска психиатрична болница

Украйна обвини руските войски, че са ударили психиатрична болница в района на източния украински град Изюм,

съобщи Ройтерс, като се позовава на областния управител на Харков Олег Синегубов.

В изявление в чат приложението „Телеграм“ Синегубов посочи, че по това време в болницата е имало 330 души, някои от които приковани към инвалидни колички или неспособни да се движат.

По думите му 73 души са били евакуирани.

Броят на жертвите се установява, допълни той.

„Това е военно престъпление срещу цивилни, геноцид срещу украинската нация“, каза Синегубов.

Ройтерс засега не може да потвърди чрез независим източник изнесената информация за район, в който се съобщава за ожесточени боеве още от първия ден на нахлуването на руските войски в Украйна на 24 февруари.

Русия отрича да напада цивилни в рамките на така наречената от нея „специална операция“ за разоръжаване и „денацификация“ на Украйна.

Нападението, за което се съобщава, последва бомбардировка на болница в Мариупол в сряда, при която според украинските власти са загинали трима души, включително дете.

Русия заяви, че ще разследва случая, но някои официални представители отхвърлиха съобщенията за него като „фалшиви новини“.

Отделно Синегубов съобщи, че руските войски са обстрелвали жилищни райони на Харков 89 пъти в рамките на денонощие, но добави, че няма опасност за гражданите, след като е бил ударен институт с ядрена лаборатория в него.

Вчера съветник в украинското вътрешно министерство заяви, че руски самолети са бомбардирали институт в Харков, в който има експериментален ядрен реактор.

„Засега няма заплаха за гражданското население“, каза Синегубов във видеопослание.

Всички украински атомни електроцентрали работят стабилно, но персоналът на Запорожката АЕЦ е подложен на „психологически натиск“

на работното си място, след като руските войски я превзеха, заяви украинската държавна ядреноенергийна компания „Енергоатом“.

Радиационните нива във всички централи остават непроменени, добави тя.

Харков е подложен на ожесточен обстрел от руските войски, заяви в излъчено на живо по телевизията интервю кметът на града Игор Терехов.

„Към днешна дата 48 от училищата в града са разрушени“, каза той.

- реклама -