epa05062820 US actor Harrison Ford meets with fans during a promotion event for the upcoming film 'Star Wars: The Force Awakens' in Sydney, Australia, 10 December 2015. The Australian premiere of the movie will take place on 16 December. EPA/DAN HIMBRECHTS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Харисън Форд без малко да загине по време на снимките на Междузвездни войни

Холивудската звезда Харисън Форд е можел да бъде убит от хидравлична врата на „Хилядолетния сокол“ по време на снимките на новата част от сагата „Междузвездни войни“ – „Силата се пробужда“.

Това заяви прокурор Андрю Маршал по време на съдебно изслушване във връзка с инцидента, при който звездата счупи левия си крак и трябваше да прекъсне снимките на филма.Харисън Форд Междузвездни войни инцидент врата

Опасни снимки

По време на заснемане на една от сцените на 12 юни 2014 г. в студиата „Пайнууд“ в Лондон 71-годишният Форд е вървял обърнат с гръб през един от порталите на космическия кораб, когато внезапно плъзгащата се врата се е спуснала върху него, активирана по всяка вероятност чрез дистанционно управление.

Можеше да убие някого. Не можа, тъй като беше активирана извънредна спирачка“, която е попречила на удара, посочи Маршал пред съда.

Компанията, която продуцира филма Foodles Production, се призна за виновна в нарушаване на задълженията си и ще чуе присъдата си на 22 август.

Според британската държавна агенция, отговаряща за здравето и безопасността на работното място, тежестта на плъзгащата се врата се равнява на тази на малък автомобил.

- реклама -