Хари тъжен, че му отнемат титлата

Причината принц Хари и Меган Маркъл да се оттеглят от кралския живот е нежеланието на двойката да продължи да се издържа с пари на британските данъкоплатци. Това стана ясно от думите на принц Хари, който изнесе реч по време на благотворително събитие в Лондон. „За съжаление това се оказва невъзможно“, заяви по-малкия син на Даяна, който все още се води херцог на Съсекс.

„Причинява ми голяма тъга, че стигнах до това решение“, каза принц Хари в първите си коментари относно историческата договорка в събота. „Надеждата ни беше да продължим да служим на кралицата, на хората и на моите военни организации, но без обществено финансиране. Но, това няма как да се случи“, заяви принцът.

Споразумението лишава Хари и Меган от обществено финансиране и те ще трябва да върнат 2,4 милиона паунда (3,1 милиона долара) от парите на данъкоплатците, изразходвани за реновирането на дома им Frogmore Cottage в близост до замъка Уиндзор.

Хари също беше принуден да се откаже от военните титли, с които беше награден, след като служи два пъти в Афганистан с британската армия.

Принцът обаче каза, че чувства „изключително уважение“ към кралица Елизабет II.

„За нас беше привилегия да ви служим и ние ще продължим да ви служим. Винаги ще изпитвам най-голямо уважение към баба ми, моя главнокомандващ. Невероятно благодарен съм на нея и на останалото семейство за подкрепата, която оказаха на Меган и мен през последните няколко месеца.“

Двамата с Меган ще прекарат известно време в Канада, преди да решат дали да се преместят в САЩ или друга държава.

„Благодаря, че ми дадохте смелостта да направя тази следваща стъпка“, каза принц Хари, като подчерта, че иска да даде на семейството си по-спокоен живот.

- реклама -