Хари Потър стана на 20 години – как историята за магьосниците омагьоса света!

Можете ли да повярвате, че изминаха 20 години от публикуването на „Хари Потър и философския камък“?

Джоан Роулинг, писателката на една от най-продаваните и обичани детски поредици, сънува историята за магьосника по време на пътуване с влак между градовете Лондон и Манчестър. Ръкописът е завършен през 1995 година, а голяма част от историята е създадена в кафенета в Единбург. След много отхвърляния от различни издателства, ръкописът в крайна сметка е приет от Блумсбъри и първият хартиен тираж, наброяващ само 500 броя, излиза на 26 юни 1997 година.

Тогава обаче се случва истинското вълшебство. Първата книга – и последвалите я шест – продължиха да се продават в над повече от 450 милиона копия по целия свят.

Ето как литературният феномен „Хари Потър“ остави своя отпечатък върху малки и големи в продължение на две десетилетия.

Заклинание за четене

Книгите са били разпространени дълго време преди появата на Хари Потър на екрана. Английската писателка обаче превърна четенето им, особено за децата, в нещо, близко до пристрастяването. Искате доказателства? През 2005 г. „Гардиън“ публикува проучване, според което децата и учителите вярват, че книгите на Роулинг са повишили нивото на грамотност. Според доклада, 84% от учителите казват, че магьосникът Хари Потър е оказал положително въздействие върху способностите за четене на децата.

Продажбата на третата книга от поредицата „Хари Потър и затворникът от Азкабан“ през 1999 г. започва през 15.45 ч., за да не позволят на децата в Англия и Уелс да пропуснат учебните занятия. Следващите книги наброяват все повече страници, но това не спира децата да ги прочетат. „Книгата се продава сама“ се превръща в главна новина, когато четвъртата книга „Огненият бокал“ излиза през 2000 година.

Когато Роулинг получава почетна степен от университета „Св. Андрюс“, шотландската институция заявява, че писателката е доказала как детските книги „все още са в състояние да уловят и омагьосат огромна аудитория, независимо от конкурентните атракции на телевизията, Nintendo, Gameboy и Pokemon“.

Книгите на Хари Потър отварят пътя към създаването на фантастични книги за читатели на всяка възраст. Много издания са написани с надеждата, че ще бъдат „следващият Хари Потър“. Щяхме ли да познаваме филми като „Здрач“ и романите „Игрите на глада“, ако книгите на Роулинг не бяха дали тласък на литературата такава, каквато я познаваме днес?

Нови думи в речника

Повечето думи трябва да съществуват около 10 години, преди да са признати официално от Oxford English Dictionary, но думата на Роулинг „muggle“ е изключение. Появява се през 2002 г. със значението на „човек, който няма особени умения или човек, който се смята за низходящ по някакъв начин“. В света на магьосниците мъгълът е човек без магически способности.

Куидичът е спорт?

В книгите, куидичът е магически спорт, който се играе върху летящи метли, и включва блъджъри, куофъри и златния снич – малка топка с крила. В реалния свят е немагически спорт, който се играе на метли, като вместо преследването на златния снич, целта е играчът с жълтата тениска да бъде заловен.  Възниква като спорт в САЩ през 2005 г. и всяка година отбори от целия свят се борят да вземат световната купа по куидич.

Магията на филмите

Доскоро осемте филма на „Хари Потър“ бяха сред най-гледаните и продавани ленти в историята, донасяйки огромната печалба от 7.7 млрд. американски долара. Първият филм по книгата излиза през ноември 2001 г., представяйки младите Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт на публиката по целия свят и превръщайки ги във филмови звезди. През 2016 г. по кината се появява и филмът „Фантастични животни и къде да ги намерим“ по едноименната книга на Дж. К. Роулинг.

„Хари Потър и прокълнатото дете“

Пиесата „Хари Потър и прокълнатото дете“ беше посрещната с такава любов и очаквание от всички фенове на английската писателка. По време на първото представяне на сцена около 1500 души, облечени като вещици и магьосници, очакваха с нетърпение да проследят развитието на действието. Двучасовата пиеса представя Хари, Рон и Хърмаяни в средата на 30-те години, когато техните деца се отправят към училището в Хогуортс. Пиесата спечели рекордните девет награди на тазгодишните награди „Оливие“.

Милиони читатели на прага на зрелостта и отговорностите никога не са познавали свят без образа на Хари Потър. Мнозина, израснали с книгите, могат да следят активността на  Дж. К. Роулинг и чрез социалните медии – тя има армия от почти 11 милиона последователи. Когато американският президент Доналд Тръмп беше сравняван с лорд Волдемор миналата година, Роулинг сподели: „Колко ужасно, Волдемор не беше толкова зле“.

20 години по-късно и никой все още не е готов да каже смъртоносното проклятие „Авада Кедавра“ на Хари Потър и милиони малчугани се надяват да получат писмото за прием в най-доброто училище за магии „Хогуортс“.

Източници: BBC, CNN

 

- реклама -