Харчим повече за дрехи, пестим от храна

Българинът развърза кесията в разгара на летния сезон и купува повече дрехи и обувки за сметка на намаление на разходите за хранителни стоки. Това става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ).

Според тях през юли оборотът на търговците на дребно на облекла и обувки се е увеличил ударно тази година с близо 30 на сто спрямо същия период на 2021 г. В същото време разходите за храна продължават да се свиват, като през юли харчовете са с 10,2 на сто по-малко за трапезата спрямо миналата година, сочат данните на НСИ. Основните фактори за намаление на оборотите в търговията на дребно с храни са и по-ниските цени на зеленчуците както и фактът, че хората пазаруват по-малко, тъй като са на почивка. Оказва се обаче, след като две години поред заради пандемията и ограничителните мерки оборотите на търговците на облекла се свиваха, сега е отчетен значителен ръст, което показва, че се грижим повече за външния си вид.

Обороти

От данните на статистиката става ясно, че оборотът в търговията на дребно с разнообразни стоки също се е увеличил, като там ръстовете са с 9,6%. Продължава и тенденцията българинът да се снабдява със стоки и услуги по интернет, като в този сектор е отчетено увеличение на оборотите с 6,9 на сто на годишна база. През юли на база същия месец на 2021 година има намаление при продажбите на компютри и телефони с 5,1%.

През юли заради активния сезон на пътуванията растат и оборотите на търговията на дребно с горива с 5 на сто.

Производство

Статистиката отчете драстичен ръст от 51,7 на сто на производството на ток и топлинна енергия и газ през юли спрямо същия месец на 2021 г. При добивната промишленост ръстът е със 17,9 на сто, а при преработващата – с 12,1%. При строителството на годишна база е отчетен спад при изграждането на гражданска и инженерна инфраструктура, докато при сградите има ръст от 0,5 на сто.

- реклама -