кадър: Нова ТВ

Харалан Александров: Проектът на Петков и Василев е добре маркетиран стартъп

Проектът на Кирил Петков и Асен Василев е добре и професионално маркетиран стартъп, който създава ново политическо разделение – почтени и непочтени, но е важно към него да потече политически и морален капитал, каза по Нова телевизия социалният антрополог Харалан Александров.

„Роден е в инкубатора на служебното правителство, а негов  продуцент е президентът Румен Радев. Добър продуцент – първата му продукция бяха протестите от миналата година, те породиха служебното правителство, а то – новият политически проект“, разясни той.

„Тези хора говорят позитивно, отворени са към всички почтени хора и изглежда ще дават тапията за почтеност. Кирил Петков, например, казва кои общини са корумпирани и кои – не. Така става впрочем с всички популистки проекти.  Но ако по време на протестите имаше санкция за непочтените – който не е с нас, е лош, сега те казват „Не, не е така, ще има опрощение, елате при нас, и ще тръгнем към новото политическо бъдеще“, обясни Харалан Александров.

Според него новата реалност, която създават от „Продължаваме промяната“ е в полето на фантазиите и въображението.

„Впрочем демократичната общност доста отдавна пребивава в тази  фантазна реалност. В началото беше ИТН, а после  ДБ и ИБГНИ искаха да пленят копнежа за промяна. Подмяната дойде, че убедиха хората, че това може да стане чрез революция, а се оказа, че не може без партиите на статуквото, каквото показаха и всички проучвания. ГЕРБ си задържа привържениците, а БСП тръгна дори да качва нагоре“, коментира Харалан Александров.

- реклама -