Харалан Александров: Местните избори могат да променят конструкцията на некоалицията

„Доста либерали са залюбили Ваня Григорова, много я харесват и виждат в нея нещо различно.

Съвсем спокойно тя може да се окаже изненадата на местните избори“.Това каза за „Офанзива с Любо Огнянов“ социалният антрополог Харалан Александров.

„Между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ има забележителна хармония около общ дневен ред. Няколко могъщи клана са се организирали и събрали, изолирали са другите.

Освен този на ГЕРБ, Христо Иванов е продължение на Иван Костов, а Румен Радев е новият могъщ патрон, който групира значителна подкрепа.

Делян Пеевски беше стигматизиран като лошото дете, но пред очите ни ролята му стана много по-патриархална, държи се като много зрял човек, който разбира, контролира, дирижира огромната част от сложните процеси в обществото. Местните избори могат да променят конструкцията на некоалицията, ротацията може да се забърза, ако ГЕРБ не се откаже целенасочено от някои общини след предварителна договорка с ПП. Това може да е сигнал за дългосрочно партньорство“, коментира той.

Според него има няколко обяснения защо се забавя обявяването на кандидатурата за кмет на София от ГЕРБ. „Едното е, че столицата вече не им е интересна и се чудят как да се отърват. Това не звучи убедително. Лоялен, прилежен и съвестен трябва да е кандидатът, но същевременно и приемлив. Някои смятат, че трябва да е с твърд антикомунистически профил, това е предпоставено от кандидата на ПП. Другата хипотеза е, че трябва да е с тежко консервативен профил и прозападно присъствие. Напълно възможно е да дублира Васил Терзиев – например да е от IT сферата“, предположи антропологът.

По думите му патронът на „Продължаваме промяната“ изглежда е бил Радев. „Сега най-подходящият „приемен родител“ е Бойко Борисов.

Бащата на коалицията е лидерът на ГЕРБ,

той се държи с партньорите си като с деца, които трябва да се учат, наставлява ги и понякога ги пошляпва. Има силен копнеж към мощна патриархална фигура тип Виктор Орбан“, смята Александров.

- реклама -