Харалан Александров расизъм гето

Харалан Александров: И обществото има вина за трагедията в Галиче

„Има едни хора, които не са хора. Това е най-простото обяснение, което може да бъде дадено в случая с тежкото убийство в Галиче, защото то дехуманизира престъпника и това е пример за заучена безпомощност.“ Така социалният антрополог Харалан Александров коментира жестокото убийство в Галиче в сутрешния блок на Нова ТВ.

,,Как е възможен такъв провал в човешкото развитие? Причината е в това, че човекът не възниква само защото е заченат от хора – в човека трябва да бъде инвестирано, трябва да има морално възпитание, ценности и не на последно място човекът се получава, когато е в общност от други хора. В случая с убиеца на Андреа липсват родителите, липсва моралният авторитет, няма го добрия пример. А хората с психопатно функциониране се забелязват от рано, защото те започват да убиват домашни животни, да бият своите приятелчета“, допълни Александров.

Общността трябва да бъде по-отговорна и ангажирана.

,,Защо хората в Галиче са отказали да се ангажират с този проблем, при положение че всеки е бил наясно, че проблем има? Нещо се е случило с тази общност.“, подчерта социалният антрополог.

Според него това е една травмирана общност, върху която особено влияние е оказало доскорошното управление под формата на “лидерство“ от Ценко Чоков. „Това е гето, а не общност“, заяви Харалан Александров.

Ценко Чоков присъда кмет Бяла Слатина

Според него самото село тепърва започва да се лекува и възстановява след ерата “Чоков“. Той  подчерта, че това ще бъде дълъг процес.

- реклама -