Харадинай Вучич напрежение Косово Сърбия сърби арестувани

Харадинай за задържаните сърби: Спецполицаите действаха срещу контрабанда и организирана престъпност

Във връзка с акцията на спецчастите на Косово премиерът Рамуш Харадинай подчерта, че те са извършили арести в общините в Северно Косово в „операция срещу контрабандата и организираната престъпност“.

„В северните общини в Косово операцията срещу контрабандата и организираната престъпност се извършват в рамките на нашия ангажимент към върховенството на закона за всички. Потвърждавам, че тази операция е насочена срещу организираната престъпност, а целта са замесени в престъпна дейност полицейски и митнически служители. Призовавам гражданите да останат спокойни, ”обяви Харадинай в Туитър.

Сръбският президент Александър Вучич предупреди преди 11 дни, че властите в Прищина се готвят да арестуват сърби от косовската полиция и подчерта, че Прищина ще оправдае това действие, както се твърди, в борбата с престъпността.

При акцията спецполицаите са задържали шефа на полицейския участък в Зубин поток, който е сърбин.Около стотина сърби блокираха с коли пътя към Митровица, което възпрепятства транспортирането на задържания.

Според информация на косовската полиция акцията е била поради съмнения за наличие на „контрабанда на стоки“, „злоупотреба със служебното положение“, „даване на подкуп“, „нерегламентирана търговия“ и други.

В района на Зубин поток и околностите днес се чу и стрелба с огнестрелно оръжие.

Според последните информации от района на Зубин поток спецполицаите са успели да пробият блокадата и да стигнат до южната част на Митровица.

По-рано днес, сръбският президент Александър Вучич обяви пълна мобилизация. Вучич нареди всички части на сръбската армия да бъдат поставени в степен на пълна бойна готовност

Сръбското министерство на вътрешните работи постави в степен на пълна готовност специалните полицейски части в общините със сръбско население, предаде Танюг.

Президентът е поискал от западните политически центрове да обуздаят Прищина и е дал да се разбере, че Сърбия няма да позволи етническо прочистване в Косово.
От съюзниците Русия и Китай се очаква всякакъв вид помощ и подкрепа.

- реклама -