Хаос в Европа заради Омикрон

Франция обяви по-затегнати правила срещу Covid-19 след като броят на заразените с Омикрон се удвои по празниците.

От 3 януари всички, които могат, са задължени да работят от разстояние, а бустерваксините ще могат да бъдат поставяни 3 месеца след втората ваксина, вместо досегашните 4 месеца.

Забранява се консумацията на храни и напитки по време на дълги пътувания. Остават затворени нощните заведения, барове, дискотеки, ресторантите и кафенетата ще имат право да обслужват само хора, седящи на маса, но не и правостоящи.

Маските на открито стават задължителни в центъра на градовете.

Според новите ограничения, ще има лимит и на събиранията на открито – до 5 000 души, а на закрито – до 2000 души.

От събота насам Франция регистрира над 100 000 новозаразени с новия вирус – това е най-високото число от началото на пандемията.

Въпреки това френският премиер Жан Кастекс не се реши за отмяна на празненствата за Нова година. На пресконференция за обявяване на новите мерки, той определи ситуацията като „филм без край“.

От 15 януари „здравният сертификат“ вече ще се нарича „ваксинационен сертификат“, с което отпада допускането до обекти на закрито с негативен PCR или антигенен тест.

Мярката предстои да бъде одобрена от парламента. Въпреки това не се говори за пълен локдаун във Франция. Училищата се планира да се върнат към учебните дейности на 3 януари.

Нови по-затегнати правила въведоха и други страни в Европа.

Във Великобритания се очакваше да бъде въведен нов локдаун, но за момента властите се въздържат от тази мярка, въпреки огромния брой новозаразени по празниците.

Хората бяха призовани да посрещнат Нова година навън, вместо да се събират на закрито.

Германия забрани събиранията в досега разрешените спортни зали, фитнеси, плувни басейни. Затворени са нощните клубове, кината в няколко провинции. Все още са разрешени събиранията на до 10 човека и то само, ако са ваксинирани.

Гърция също въвежда нови правила заради Омикрон. От 3 януари баровете и ресторантите ще затварят в полунощ, а на една маса ще могат да сядат до 6 човека.

Няма да сервират на правостоящи, забранява се силната музика, която приканва към забавления.

Дания, която има население от 5,8 млн затвори всички културни дейности, след като страната стана най-засегнатата от Омикрон с 1612 нови случая на 100 000 души.

- реклама -