армията въоръжените сили правомощия функции президент вето самолети

Хаос с бонуса на пенсиите

Пълен хаос настана по време на второ четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Изненадващо с гласовете на  ГЕРБ, ДПС и БСП минаха три противоречиви предложения за вдигане на пенсиите.

Новото мнозинство прие първо по-високи разходи в социалния бюджет от предложените в проекта на служебното правителство за трансфери, които ще позволят 120 лв. добавки към пенсиите до края на годината. Малко по-късно пък бе прието и това на ГЕРБ за 100 лв., а накрая в общото гласуване бе подкрепено и предложението на вносителя за преизчисление на всички пенсии чрез тежестта на стажа до 1,35.

Това доведе до няколко часови разправии между партиите.

„Това, което стана в момента е истинската коалиция – БСП, ДПС и ГЕРБ. Още на първия текст беше бламирана работната група и бюджетна комисия, както и актуализацията на ДОО. От тук нататък могат да се приемат само предложенията на ДПС“, заяви Мария Капон от „Изправи се БГ! Ние идваме“, която е член на бюджетната комисия.

Тя обясни, че с приетото решение се променяла цялата бюджетна рамка по ДОО и няма как да излязат заложените разходи в актуализирания бюджет.

Бюджетът не се бламира и няма коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС, заяви пък шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. „Всички думи за коалиция не звучат актуално и правдоподобно, като продължаваме с гласуването на актуализацията и залата решава как да се разпределят разходите съобразно приходите“, каза Атанасова.

Разходната част на бюджета на ДОО ще бъде завишена с 200 млн. лв., обясни председателката на групата на ГЕРБ. Така пенсиите ще запазят размера си, а към тях ще се отпусне добавка, заяви Атанасова.

Веднага след почивката бе точката на ГЕРБ за увеличение на приходите, като бонусът стане 100 лв. И така разправията между партиите започна от начало. Мария Капон от ИБГНИ поиска да се прекъсне заседанието и да се свика извънредна бюджетна комисия, но от БСП, ГЕРБ и ДПС призоваха да не се гласува тази идея и да продължи второто четене на бюджета в зала.

Депутатите отхвърлиха предложението заседанието да бъде прекъснато на два пъти. После Мартин Димитров от ДБ поиска да се отмени гласуването но параграф 1 и актуализацията на ДОО да се върне в бюджетна комисия, но и неговото предложение не мина.

Последваха много скандали, а Атанасова поиска от шефката на парламента Ива Митева да въведе ред в залата. Причината – Мая Манолова си взе думата и поиска 10 минутна почивка по време на гласуване. Каримански поиска от ГЕРБ и ДПС да кажат ясно кои цифри ще се гласуват в крайна сметка.

Служебният кабинет предлага вдигане тежестта на стажа до балансиран подход, но единствения проблем е създаване на дисбаланси, защото минималната пенсия се увеличава с 13,3%, а максималната с 4%, каза Хасан Адемов от ДПС. И обясни, че партията ще подкрепи всички разумни предложения. Най-доброто решение пък било до края на година да се запази подкрепата за всички, защото те еднакво са пострадали от кризата. Припомни, че бюджетът за 2022 г. трябва да бъде внесен през октомври, а с предложението на служебния кабинет вече ще бъде задлъжнял. И обясни, че не е вярно, че няма да има пенсионер под линията на бедност. Надявам се Народното събрание да приеме най-доброто предложение, каза още Адемов.

Бонусът от 50 лв. пък да остане до края на годината за социалните пенсии за инвалидност, което ще струва 4 млн. лв. до края на годината. Това предложение направи от трибуната шефката на ПГ на ИБГНИ Мая Манолова. Тя обясни, че е най-добре бонусът да остане до края на годината за всички, но това не срещнало подкрепа в бюджетната комисия и това е причината той да важи поне за хората с увреждания. Още 9 млн. лв. пък ще са нужни, за да се вдигне и социалната пенсия.

От ГЕРБ пък предложиха 100 лв. за всички и отпадането на тавана. Стратегическите решения за пенсиите трябва да се взимат от редовен кабинет, обясни от трибуната бившата социална министърка Деница Сачева. Без 3 г. прогноза и без бюджет за 2022 г.  не бива да се взимат дългосрочни решения, допълни я съпартиецът ѝ и бивш финансов министър Кирил Ананиев.

Тези 100 лв. са елементарен популизъм, това, което се предлага от правителството е по-справедливия вариант, каза от трибуната Мартин Димитров от ДБ.

Сигурно не следите нещата, които се случват в страните-членки на ЕС, всички страни предприемат мерки до края на годината, отговори Ананиев на обвиненията. Мярката от 50 лв. за всички пък дошла  труден момент за всички, защото ударите от пандемията са им нанесли сериозни поражения. От май пък започнало сериозно увеличение на редица продукти и енергията, а това било причината  да се вдигне бонусът до 100 лв. Ананиев обясни, че ГЕРБ са съгласни увеличението от 70 лв. на минималната да е за всички, но до края на годината. А новото правителство да вземе решение дали да ги продължи или да прави реформа.

В момента се прави просто една актуализация на пенсиите във връзка с коронакризата, но не е поправка на дисбалансите между тези отпуснати до 2008 г. и след това, каза Манолова.

Източник: 24 часа

- реклама -