хаос, напрежение, медици, мерки, сертификат

Хаос и напрежение сред медицинските работници заради новите мерки

С напрежение стартира работния ден сред медици и служители в лечебни заведения и домове за възрастни хора. Голяма част от служителите на болници и социални центрове не са нямат зелен сертификат.

Въпреки че голяма част от персонала на „Пирогов“ е ваксиниран, а друга преболедувал COVID-19, тази сутрин пред пункта за тестове имаше лекари, които чакаха на опашка, за да се изследват, съобщава БТВ.

На много места още от вчера се е наложило да се правят промени в графиците.

Общинската болница в Пловдив „Свети Мина“ разполага със собствена лаборатория и затова успява да тества персонала преди работа. За медиците, които нямат сертификат обаче, дори това създава затруднения.

„Денят е изключително хаотичен. Никой не знае какво се случва“, казва д-р Александра Иванова, лекар в COVID отделение.

В редица болници тестването на неваксинираните служители и излизането на техните резултати е наложило предишната смяна да работи с удължено работно време, докато колегите им застъпят в графика.

Преди ден стана ясно, че мерките на Кацаров опират доктори до стената, а в Ковид кризата болници няма да могат да функционират. В столичната Пета УМБАЛ повече от 50 на сто от служителите не са ваксинирани.

„Нашата болница изпада в невъзможност да функционира.“ За това алармира директорът на столичната Пета МБАЛ, д-р Борил Петров в сряда пред БНТ.

„Никой няма против зеления паспорт, но трябва да има някакво технологично време, някакъв гратисен период. По-голямата част от лекарите началници в отделенията изявиха становище, че са готови да излязат в платен или неплатен отпуск, след като са поставени така до стената.“, обясни той.

По думите на д-р Петров заради изискването за зелен сертификат на всички работещи в болници, лечебното заведение ще функционира изключително трудно от утре /бел.ред днес/, тъй като близо половината от медицинския и немедицинския персонал не е ваксиниран.

Още вчера някои лекари са заявили готовност да не отидат на работа след въвеждането на изискванията.

- реклама -