Ханю Yuzuru Hanyu
Шампионът и най-голяма звезда във фигурното пързаляне в действие

Ханю взе злато номер 1000 в историята на зимните игри

Японският фигурист Юдзуру Ханю завоюва титлата в Пьонгчанг с общ резултат от 317,85 точки. Второто място бе заето от сънародника му Шома Уно (306,90), а бронзът остана за испанеца Хавиер Фернандес (305,24). Това бе първи медал за Испания във фигурното пързаляне. Златото се оказа историческо, защото е под номер 1000 на зимни олимпиади. Първият е спечелен от Чарлс Джютроу през 1924-а година в Шамони на 500 метра бягане с кънки.

Ханю спечели титлата и преди четири години в Сочи. Така той се изравни с Карл Шефер от Австрия (1932 и 1936) и Дик Бътън от САЩ (1948 и 1952), които също имат по два поредни златни медала. На върха обаче е Гилис Графстрьом (1920, 1924 и 1928), макар че неговата първа титла е от преди началото на зимните олимпиади.

Контузиите на Ханю

След успеха японецът призна, че не е вярвал, че ще се справи толкова добре. „Контузиите в глезена бяха по-сериозни отколкото си мислех. Понякога дори се чудех дали ще успея да участвам. Тренирах много по-малко отколкото трябва. Но сега съм на седмото небе“, обясни Ханю.

Феноменът Нейтън Чен

На пета позиция остана американският фигурист Нейтън Чен. Той обаче също влезе в историята. Чен направи съвършено изпълнение на шест последователни четворни скока, нещо, което се случва за първи път на пързалката. „След ужасното представяне в късата програма, можех да покажа себе си. Без притеснение, без натиск от това да печеля медал. Признавам, че усещах натиска и той доведе до провала в първия ден“, обясни 18-годишният Чен.

Nathan Chen
Нейтън Чен в поредното приземяване след четворен скок
- реклама -