Йоханес Хан

Хан: Договорът от Преспа и евроатлантическото бъдеще на Македония получиха огромна подкрепа

Броят на гласувалите „за“ на днешния референдум в Македония са много и с това се дава подкрепа на Договора от преспа. Това заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан от Брюксел, оценявайки резултатите от гласуването.

„Поздравявам онези, които днес гласуваха на консултативния референдум и използваха демократичните си свободи. Мнозинството гласува с „да“, с което даде широка подкрепа за Договора от Преспа и евроатлантическото бъдеще на страната“, написа Хан в Туитър.

Той очаква сега всички политически лидери да спазват това решение и то да се приложи с голяма отговорност в интерес на страната.

Дипломатически източници в Брюксел се надяват, че опозицията от ВМРО-ДПМНЕ „ще бъде по-конструктивна от досега“ и че ще подкрепи институционалната процедура.

Според последните данни при 30% обработени бюлетини над 90% от гласувалите са казали „да“ на Договора от Преспа и едва 6% са били „против“.

В Република Македония днес се проведе референдум, на който гражданите трябваше да отговорят на въпроса дали одобряват започването на преговори за членство в НАТО и ЕС чрез приемането на Договора с Гърция, който бе подписан на 17 юни в Преспа. Допитването има консултативен характер. Договорът от Преспа не предвижда задължително провеждане на референдум

- реклама -