Хамид Хамид
Снимка: БГНЕС

Хамид Хамид: Тези, които бутат страната към хаос, трябва да направят крачка назад

„Дали ще са предсрочни или редовни, изборите предстоят, и те ще са много скоро.“

Това заяви заместник-председателят на ДПС Хамид Хамид пред Нова телевизия.

Той коментира искането на оставки и на президента Румен Радев, и на премиера Бойко Борисов и съставянето на експертен експертен кабинет, за което говори лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Посланието, което председателят на ДПС обяви при откриването на сесията, е, че сме достигнали критичната точка на хаоса. Нужен е спешен диалог.

Тези, които бутат страната към хаос, трябва да направят крачка назад.

Ние говорим за две оставки – на правителството и на държавния глава“, каза Хамид.

„Държавата има нужда от успокояване на тона, от обединение, защото следващите месеци решават съдбата на страната за десетки години напред. България трябва да се подготви за оперативните програми за следващия програмен период, няма време. В момента нищо не се работи”, каза депутатът.

По думите му след оставките трябва да има обединение на всички политически сили, да се определят няколко приоритета, а един от тях да е провеждане на честни избори.

Ако президентът Румен Радев се оттегли, функциите му ще поеме вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според Хамид Хамид не е важна персоната, а да бъде наистина държавен глава.

„Не постоянно да напада, да търси конфронтация, да настройва едни граждани срещу други”, коментира Хамид Хамид.

Според Движението при оставки и от двете страни, експертният кабинет трябва да бъде оглавен от най-голямата партия, а вицепремиерът трябва да е от втората по големина. „Нека и двете партии носят отговорност, да не се обвиняват след изборите кой как ги е манипулирал”, каза Хамид.

От партията му искат оставка и на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. „“Госпожа Караянчева не е на висотата на този пост. Тя и в момента не осъзнава какво е направила или не е направила“, коментира Хамид. И добави, че има няколко сигнала за несъвместимост срещу нея.

„Държавността в България в момента изисква диалог. Диалог без условия. Ние заставаме на страната на държавата и държавността. Следващите няколко месеца решават съдбата на България за десет години напред. До края на годината България трябва да се подготви за оперативните програми за следващия период, а в момента, освен че се разменят стрели, нищо не се работи“, продължи Хамид.

Той коментира и протестите. Според него те са инструмент на всяка демокрация.

„Всеки гражданин има право да протестира, да иска оставки. Самите искания обаче не са изчистени, не предлагат решения. Искат се и оставки на неполитически лица, хора от независимата съдебна система”, каза Хамид Хамид. „Главният прокурор не е политическо лице. Той е част от независимата съдебна система, избиран е от прокурори, редно е те да му дадат оценка. Няма как политици да искат оставката, на който и да е от съдебната система”, каза Хамид Хамид.

 

- реклама -
error: Съдържанието е защитено