Хамелеонът Крисчън Бейл-от Батман до Дик Чейни

Той може да бъде всичко, играе добър и лош, не просто влиза в роля, той променя живота си за дадена роля. Полага свръх сили да промени и физиката си в името на изкуството.

Психопат от Уолстрийт, който убива и изяжда жертвите си. Страдащ от безсъние мъж, който е олицетворение на определението „ходещ скелет“. Напомпан милиардер, който заради травмиращото си детство вечер се облича като прилеп, за да преследва престъпници по улиците. Бивш боксьор, посегнал към наркотиците. Шишкав и оплешивяващ измамник. Дик Чейни- най-силният вицепрезидента на САЩ.

Крисчън Бейл изигра всички тези роли. В неделя той пак ще се бори са Оскар.

Той е майстор на трансформациите за роля. Бейли е сред онези актьори, които не искат просто да влязат в главата на персонажа си, но и в неговото тяло. Дори това да означава глад, тъпчене с храна или усилени тренировки.

 Първият му досег с киното е още през 1986-а с няколко телевизионни роли. Късметът обаче му се усмихва истински година по-късно, когато едва 13-годишен получава главната роля в „Империя на Слънцето“ на Стивън Спилбърг. Ранната слава се отразява и на него като Бейл дори мисли да се откаже от актьорския занаят. За това, че не го е направил, трябва да благодарим на Кенет Брана, който му предлага роля в „Хенри V“. Но истинската слава е на повече от десетилетие разстояние…

Лицето на Бейл става наистина популярно през 2000-а, когато той изиграва главната роля в „Американски психар“. Още тогава се проявява склонността на актьора към впечатляващите физически трансформации за дадена роля.

За ролята на умопобъркания Патрик Бейтмън, Бейл влиза във впечатляваща физическа форма. Бейтмън е влюбен в себе си и отделя невероятно внимание на външния си вид чрез редовни тренировки и грижи за кожата. Актьорът прави същото, а изпълнението му е толкова реалистично и поглъщащо, че някои зрители до ден днешен свързват лицето му с тази роля.

Тази година е важна за Бейл и с друго – той се жени за Сандра Блажич, бивш модел и асистент на актрисата Уинона Райдър.

Ето още едно нещо, с което англичанинът се различава от повечето си колеги в Холивуд – вместо няколко развода зад гърба си, той има привидно нормален и спокоен брак, който продължава и до днес.

Оказва се, че физическото преобразяване не е някакъв експеримент в кариерата на актьора.

За него теглото е още един елемент, който успешно да използва в ролите си. Това проличава най-видно през 2004 г., когато Бейл прави може би най-екстремната си трансформация за участието си в „Механикът“.

Рискувайки здравето си, актьорът сваля впечатляващите 28,5 кг, за да влезе в образа на страдащия от безсъние Тревър Резник. По време на снимките Бейл тежи едва 54 килограма, което е ужасно малко за човек с ръст 183 см. Искал е да свали и още, но екипът на филма не му е позволил. Постига външният вид на скелет с „вода, ябълка и чаша кафе на ден“ като от време на време добавя и уиски.

„Измислих наистина брилянтния метод просто да пуша цигари и да пия уиски, за да губя килограми. Но когато опитах да направя същото, след като вече бях минал 40 години, това не проработи така добре. Събуждах се със сърцебиене и изобщо не се чувствах добре“, разказва актьорът години по-късно.

Дори жена му е била притеснена около този филм. Според него самата тя е загубила няколко килограма от съпричастност. „Няколко пъти при събуждане я засичах да държи ръката си над устата ми. Проверяваше дали дишам“, спомня си Бейл.

В следващите шест месеца след снимките на „Механикът“ той трябва да сътвори чудо, тъй като е избран да бъде новия Батман в филма на Кристофър Нолан „Батман в началото“.

Така от ходеща торба с кости, Бейл трябва да натрупа мускулна маса, подходяща за начинаещ супергерой. Не само успява, но дори надминава изискванията за ролята, поради което му се налага отново да свали няколко килограма.

Ролята на Брус Уейн/Батман в трилогията на Нолан затвърди Бейл в списъка с най-популярни звезди в Холивуд. Отвори му пътя и за други роли във високобюджетни продукции, някои от които в някаква степен се оказаха грешка.

Такъв например е „Terminator: Salvation” на McG, в който Бейл пое ролята на порасналия Джон Конър. За съжаление нещото, за което се говореше най-много около този филм, беше записът на скандала, който актьорът е вдигнал на един от членовете на екипа. По-късно Бейл се извини за случая, а за радост до други филми от тази времева линия на „Терминатор“ не се стигнат.

Но изцяло екшън ролите не са за Бейл. На него му трябва и драматично предизвикателство. Намира такова в драмата „Боецът“.

Там той отново сваля 14 кг, за да изиграе бившият боксьор Дики Еклънд, тръгнал по трагичния път на наркотичната зависимост. Изпълнението му носи награди „Златен глобус“ и „Оскар“ за поддържаща роля.

Игрите с теглото продължават и за „Американска схема“, за който Бейл качва около 18 кг над нормалното си тегло, бръсне главата си, за да изглежда плешив.

И докато едни трансформации са възможни и печелят на актьора овации, други срещат отпор. Такъв е случаят, когато Бейл получава ролята на библейския персонаж Моисей в „Изход: Богове и крале“ на Ридли Скот. Филмът е критикуван за опита за „избелване“ на персонажите и нежеланието на продуцентите да изберат „по-подходящи“ актьори от еврейски или арабски произход.

Но и този скандал остава в миналото на Бейл. В него вече сякаш се е загнездило желанието да трупа килограми за важни роли. Плановете му да играе Ензо Ферари в биографичен филм обаче се провалят, когато става ясно, че нужните за ролята килограми могат да му донесат здравословни проблеми.

Може би най-голямата трансформация на Бейл след „Механикът“ обаче тепърва се задава. Тя е за „Backseat“ – биографичен филм за бившия американски вицепрезидент Дик Чейни.

За да изиграе главната роля, Бейл отново качва над 18 килограма над обичайното си тегло. И този път, с оглед и на възрастта му, той решава, че има нужда от помощта на лекар и диетолог.

 

- реклама -