„Хамас“ отрече да има общо със заплахите за бомба в самолета на „Ryanair“

Палестинската групировка „Хамас“ подчерта, че няма нищо общо със съобщението за наличието на бомба в самолет на Ryanair, за което се твърди, че властите в Беларус са получили ден по-рано.

Пресслужбата на групировката заяви, че „не използва такива методи“, съобщава „Дойче Веле“, позовавайки се на информация на „Ройтерс“.

По-рано директорът на авиационния отдел на Министерството на транспорта и съобщенията на Беларус Артем Сикорски в разговор с репортери заяви, че по електронната поща на Националното летище Минск е получено съобщение на английски език от името на „Войници на Хамас“. Твърди се, че групировката настоява ЕС да спре да подкрепя Израел в конфликта в Близкия изток и че на борда на полета на Ryanair FR4978, с който се завръщат у дома участници в Международния икономически форум Delfi Economic Forum има бомба, „която ще избухне над Вилнюс“.

На 23 май беларуските власти принудиха пилотите на Ryanair да кацнат в Минск. В същото време е издигнат боен самолет, който придружава пътническия до кацането. На борда не са открити бомби, но в кабината са задържани опозиционния белоруски журналист Роман Протасевич и спътничката му София Сапега.

Този инцидент се превърна в една от ключовите теми на срещата на върха на ЕС в Брюксел. САЩ, ЕС и НАТО изразиха възмущението си от случилото се. От своя страна, шефът на „Ryanair“, Майкъл О’Лиъри, в интервю за ирландското радио „Newstalk“, нарече прихващането на пътническия самолет на компанията от беларуските власти „акт на държавно пиратство“.

- реклама -