Кадър: БТВ

Халил Летифов: ДПС може да излъчи свой кандидат за президент

„Ние го подкрепихме преди пет години, с условието да се премахне моделът ГЕРБ. За нас реваншизмът не може да е начин на правене на политика. Това няма да реши проблемите на хората. Ако не възстановим нормалността в българската политика, ще загубим всички. Очакваме следващият президент да е обединител на нацията. Можем да излъчим и наш кандидат“. Това коментара пред БиТиВи депутатът от ДПС Халил Летифов относно това дали ДПС би подкрепило Румен Радев за втори мандат.

По отношение на скандалите в парламента, Летифов заяви: „За съжаление това е част от парламентарния пейзаж, който не помага за издигане на авторитета на институцията. Това се дължи и на факта, че заявеното от протестните партии се провалиха. Реваншизмът не работи. Видяхме едно противопоставяне. Това доведе до два провалени парламента“.

Летифов поясни, че докато няма диалог и възстановяването на нормалността, това ще продължи. „Не бива някой да бъде натикван в ъгъла. Кризата вече е политическа и ако не намерим общ език резултатът в следващия парламент ще е същата. Правят се внушения. Всяка една политическа сила има своите приоритети. Това, че подкрепяме различни политики на някоя политическа сила, не значи, че има сватба или коалиция“, каза Летифов.

Той заяви, че това политическо говорене засили раздора между политическите сили. „Ние пряко носим отговорност за политическата криза. Очаквам по-голяма нормалност в следващия парламент“, смята депутатът от ДПС.

След това той добави, че от 12 години критикуват модела на управление на ГЕРБ. „Внушенията по определени казуси рушат доверието в институцията. Има си институционален ред, по който се доказват определени твърдения. Днес виждаме същия модел, но с обратен знак“, изтъкна Халил Летифов.

Летифов коментира и увеличението на парите за пенсиите. „Удовлетворени сме от приетото увеличение на пенсиите, защото беше наше предложение. Ние сме за актуализация на пенсиите, предвид тежките зимни месеци. Това не бяха пари, раздавани от джипката, а по правилата на парламентарната демокрация“, каза той.  

- реклама -