сертификат
сн. БГНЕС

Хакнаха данни за ваксината на BioNTech/Pfizer

Хакерите, извършили кибератака срещу Агенцията по лекарствата на ЕС, са получили достъп до някои документи за ваксината срещу коронавирус на фармацевтичните компании „BioNTech“ и „Pfizer“, съобщиха от немската компания.

„Ние бяхме информирани от Европейската агенция по лекарствата, че е била подложена на кибератака и че е получен незаконен достъп до някои документи, свързани с нормативното представяне на кандидата за ваксина BioNTech/Pfizer BNT162b2, които са били съхранявани на сървъра на EMA“, се казва в изявлението.

„Очакваме допълнителна информация и ще отговорим адекватно и в съответствие със законодателството на ЕС„, казаха компаниите. „EMA ни увери, че кибератаката няма да окаже влияние върху графика за нейното разглеждане.“

сн. БГНЕС

Агенцията на ЕС по лекарствата, свързани с пандемията от коронавируса, е органът, отговорен за проучването на данните по тестването на новосъздадените ваксини в ЕС. Тя също така предоставя своите становища относно изследваните лекарства и препоръките за използването им на вътрешния пазар на Съюза.

През ноември германската компания „BioNTech“ и американският фармацевтичен гигант „Pfizer“ обявиха успешна трета фаза от клинични изпитвания на собствена ваксина, показала около 95% ефективност в предотвратяването на инфекция с COVID-19.

Това не е първият път, когато информация, свързана с коронавирусни ваксини, е обект на киберпрестъпници.

Миналия месец „Майкрософт“ заяви, че е засякла опити на подкрепяни от държавите им руски и севернокорейски хакери да откраднат ценни данни от водещи фармацевтични компании и изследователи на ваксини. Според „Майкрософт“ повечето от целите – разположени в Канада, Франция, Индия, Южна Корея и Съединените щати – са били „пряко ангажирани с изследване на ваксини и лечение на COVID-19“. Той не посочи целите, но каза, че повечето са имали кандидати за ваксина на различни етапи от клиничните изпитвания.

- реклама -