Бундестага

Хакнаха Бундестага, стотици немски политици с оповестени банкови карти и лични данни

Хакери публикуваха в мрежата лични данни на стотици немски политици от почти всички партии в Бундестага. Това съобщи на уебсайта си Ер Бе Бе.

В интернет са изтекли данни с мобилни телефони, адреси на политици, както и вътрешнопартийни документи – заявки за участие в конгреси, списъци на участници и т.н. Някои документи датират от няколко години.

Хакерите са успели да получат достъп и до лични документи на депутати – сметки, банкови поръчения, данни от кредитни карти, кореспонденция с роднини

Според вестник „Билд“ в списъка на политиците, чиито данни са изтекли в мрежата, е и канцлерът Ангела Меркел – в нейния случай става дума за номера на факсове, имейл адрес и няколко писма.

Медиите съобщават, че списъкът не съдържа данни за политиките на дяснопопулистката Алтернатива за Германия.

Щетите, причинени от действията на хакерите, се оценяват като големи, но няма важни данни в списъка от политическа гледна точка. Данните са разпространени чрез онлайн платформа, регистрирана в Хамбург. По-рано това чрез този акаунт, който има 16 000 последователи, са разпространени и класифицирани данни за редица германски знаменитости, предава ТАСС.

„Билд“ отбелязва също, че данни са откраднати не само от политици, но и от представители на някои музикални групи, телевизионни репортери и редица журналисти.

- реклама -