хакерите

Хакерите, атакували демократите в САЩ, може да са част от по-мащабна операция

Хакерите, атакували сървъра на демократите в САЩ, може да са част от по-мащабна операция, съобщи агенция „Блумбърг”.

Има вероятност хакерите да са замесени в кражбата на документи от бившия командващ силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав, от благотворителния фонд „Отворено общество” на Джордж Сорос и от ПР специалистката от Чикаго Сара Хамилтън, която помагаше на Хилари Клинтън в предизборната кампания.

„Блумбърг” е научил за връзката между тези посегателства от два различни източника, близки до разследването.

Според тези източници, електронните адреси на Брийдлав и Хамилтън са били сред хилядите атакувани миналата есен от групата Sofacy, която в САЩ смятат за свързана с руските правителствени структури.

Няколко седмици преди на 22 юли Уикилийкс да публикува 20 000 електронни писма на демократите, електронната поща на Сорос и Брийдлав започна да се разпространява от малко известния сайт DCLeaks.com.

Според „Блумбърг”, мащабът на атаката показва, че целите на хакерите не се ограничават до информация за хода на президентската кампания в САЩ, а са много по-широки и в случай на нужда могат да донесат още полза.

Освен това, случилото се демонстрира колко успешна може да е атака срещу частна електронна пощенска кутия в търсене на важна и поверителна информация за военни и политици.

- реклама -