биткойн криптовалутите финансови пазари търговия банки валута

Хакери фалираха борса за биткойни в Южна Корея

Южнокорейска борса, търгуваща с биткойни и други виртуални валути, обяви, че е фалирала във вторник, след като била хакната за втори път тази година. Това показва риска за криптовалутите в момент, в който се увеличава тяхната популярност.

Борсата Youbit заяви, че е загубил 17% от активите си в резултат на хакерската атака

Това стана, след като преди приблизително осем месеца почти 4000 биткойни – оценявани тогава на 5,5 милиарда вона (5 милиона долара) и близо 40 процента от общите активи на борсата – бяха откраднати при кибератака, за която беше обвинена Северна Корея.

„Ние ще прекратим всички сделки, ще прекратим всички депозити или тегления и ще предприемем стъпки за фалит“, се казва в изявление, в което не се приписва на някого вината за последната атака.

Активите на всички клиенти в биткойни ще спаднат с 25%, но от борсата изразяват намерението да направят всичко възможно, за да „сведе до минимум“ загубите, като използва застраховки и продаде това, което е останало от фирмата.

Борсата – основана през 2013 г. – посредничи при сделки с множество виртуални валути, включително биткоин и етереум.

Това е първият фалит на южнокорейска борса за криптовалута

Инвестирането във виртуални валути стана изключително популярно в Южна Корея, чиито сделки представляват около 20% от глобалните сделки с биткойни.

Около един милион южнокорейци, много от тях дребни инвеститори, притежават биткойни. Търсенето е толкова високо, че цените за тази виртуална валута са с около 20% по-високи от тези в САЩ, най-големият пазар.

- реклама -