Хакери атакуваха сайта на „Уикилийкс”

Сайтът на „Уикилийкс” (WikiLeaks.org) беше подложен на успешна атака от саудитската хакерска група „Ауърмайн” (OurMine.org). Групата стана известна с хакването на профилите на известни личности и организации в социалните мрежи.

Според тяхно изявление в „Туитър” сегашната атака е подготвяна няколко месеца.

„Здравейте, това е „Ауърмайн”, не се притеснявайте това е просто тест… дрън-дрън, о чакайте, това не е тест на сигурността! „Уикилийкс”, спомняте ли си момента, когато ни предизвикахте да ви хакнем? „Анонимните”, спомняте ли си, когато се опитахте да ни разкриете чрез фалшива информация, че сме хакнали „Уикилийкс”? Ето! Една група победи всички ви! Нека да направим хаштага  #WikiLeaksHack известен в „Туитър”, гласеше съобщението което виждаха посетителите на „Уикилийкс”.

Мишени на „Ауърмайн” са били профилите на компании като „Нетлфикс”, Ейч Би Оу, „Сони” , „Марвел” , „Гугъл”, както и на известни личности като шефа на „Фейсбук” Марк Зукърбърг, директора на „Гугъл” Сундар Пичаи, бившите шефове на „Туитър” Дик Костоло и Ев Уилямс. Техни мишени станаха и футнолните клубове „Барселона” и „Реал” (Мадрид).

Това не е първият случай на хакерска атака на „Ауърмайн”, извършена заради отмъщение за новини, свързани с групата. Сайтът на „Бъзфийд” беше атакуван през 2016 г. точно с този аргумент.

„Хакнати сте от екипа на „Ауърмайн” , следващия път не споделяйте фалшиви новини за нас, сега притежаваме базата ви данни. Следващия път ще я направим публична, ако се закачате с нас”, написаха тогава те.

От „Уикилийкс” за момента не са излезли с официално становище по случая.

- реклама -