Хафтар

Хафтар отказал на Макрон примирие в Либия

Влиятелният в Либия Халифа Хафтар, който ръководи военна офанзива срещу признатото от ООН правителство в Триполи, отхвърли прекратяването на огъня, поискано от френския президент Еманюел Макрон по време на преговорите в Париж, заяви официален представител на Елисейския дворец.

Хафтар заявил, че условията за спиране на военните действия „не са изпълнени“, като същевременно признава, че е необходим „политически диалог“, за да се сложи край на противопоставянето с неговия съперник, министър-председателя Файез ал-Сарадж, заяви представител на френските власти при условие за анонимност.

„Но недоверието между двамата либийци е по-силно от всякога„, заяви официалният представител, признавайки „безизходица между желанието на международната общност за прекратяване на огъня и начина, по който маршал Хафтар вижда неща.“

Той добави, че Хафтар е оправдал офанзивата, която стартира срещу Триполи миналия месец, като заявил, че се бори срещу „частни милиции и екстремистки групи“, които имат влияние в столицата.

Хафтар не направи изявление след срещата с Maкрон, която продължи повече от час. Посещението в Париж се случи след изненадващото пътуване на Хафтар до Рим миналата седмица за разговори с италианския премиер Джузепе Конте.

Както Макрон, така и Конте вече се бяха срещнали наскоро със Сарадж, който обвини Париж в подкрепа на Хафтар и мълчалива подкрепа за атаката му срещу Триполи.

След разговорите с Хафтар, от кабинета на Макрон заявиха, че президентът повтори приоритетите на Франция в Либия: „Борба с терористични групи, разбиване на мрежи за трафик, особено тези за нелегална имиграция, и трайно стабилизиране на Либия“.

Франция и Италия са двете водещи европейски сили, които се стремят да намерят решение след години на нестабилност, разпространяване на ислямския екстремизъм и мигрантска криза от Либия, която изпадна в хаос след подкрепяното от НАТО свалянето на диктатора Муамар Кадафи през 2011 г.

Пратеникът на ООН за Либия предупреди, че битката за Триполи е „само началото на дълга и кървава война“ и призова за незабавни стъпки за премахване на потоците от оръжие, които подхранват сблъсъците.

В обръщение към Съвета за сигурност в Ню Йорк Гасан Салам каза, че „много страни“ доставят оръжие на признатото от ООН правителство в Триполи и на силите, водени от Халифа Хафтар.

Либийската национална армия на Хафтар е подкрепена по-специално от Египет и Обединените арабски емирства.

- реклама -