Гюнтер Йотингер кохезионна политика, региони сближаване Дончев

Гюнтер Йотингер: Политиката за сближаване остава най-важния инструмент за развитие на регионите

Страни като България са на верен път – кохезионната политика беше и си остава най-важният инструмент.

Това каза еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер по време на пресконференция в рамките на Конференция на високо ниво, посветена на Кохезионната политика на ЕС: Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г..

„През изминалия месец ЕК внесе своето предложение за бюджетната рамка след 2020 г., който ще определи облика на следващото десетилетие. Бяха предложени необходими средства за целта. Благодаря на българското председателство, че ни дава възможност да обсъдим за пръв път възможностите на Комисията.

Кохезионната политика беше и си остава най-важният инструмент, с който разполагаме, за да развиваме регионите, да повишаваме конкурентоспособността, да привличаме частни инвестиции, да създаваме по-благоприятна среда.

След оттеглянето на нашите британски приятели ще загубим 12-14 млрд. евро годишно и това ще означава необходимост от известни съкращения. Намерението на ЕК е ясно – кохезионната политика заема 30% от общите средства“, заяви той. По думите му тя е най-ясният израз на солидарността в ЕС. „Опростяваме правилата за кохезионната политика. Искаме да направим всичко възможно новите държави членки да могат да постигнат средните равнища на БВП на глава от населението.

България е сравнително нов член на ЕС и увеличаването на БВП ще бъде постигнато чрез развитие на инфраструктура и подобряване на образованието, обновлението на градските райони. Страни като България са на верен път, но по този път трябва да продължим през следващото десетилетие, за да гарантираме, е България ще заеме пълноценно мястото си. В края на юни ще се проведе срещата на държавните и правителствените ръководители на 27-те държави-членки и трябва да ги убедим, че подходът на кохезионната политика е правилен“, каза още еврокомисарят.

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че днешното събитие е индикирало кои са зоните на съгласие и на напрежение.

„Работа до края на председателството е да се работи зоните на съгласие да са по-големи, а на напрежение по-малки“, добави той.

- реклама -