Гюлен

Гюлен: САЩ не трябва да позволят един диктатор да превръща неуспешния опит за преврат в преврат срещу конституционния ред

Турският проповедник Фетхуллах Гюлен с разтърсващо изявление към Ердоган и света. Той използва трибуната на в. „Ню Йорк Таймс“.

Той заявава, че още в първите минути на преврата го е осъдил и е заявил, че властта трябва да се печели не по насилствен път, а със справедливи и свободни избори.

„Въпреки че безусловно осъдих този опит за преврат подобно на лидерите на трите политически партии, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който увеличава авторитаризма в Турция, ме обвини за организатор на опита за преврат. Той поиска да бъда екстрадиран от дома ми в Пенсилвания, в САЩ, където живея в уединение от 1999 г. насам„, казва проповедникът.

„Твърденията на Ердоган не само, че противоречат на ценностите, в които вярвам, но те са напълно безотговорни и изопачени“, твърди духовникът-изгнаник.

ТаксимГюлен казва, че има разбиране за плуралистичен и солидаризиращ ислям и иска да служи на хората.

Гюлен твърди още : „Доброволците на движение „Хизмет“, част от който съм и аз в продължение на четирийсет години винаги са взимали правотата си от волята на народа, олицетворявали са разбирането за уважение към основните права и свободи на всички хора.Бизнесмените и доброволците, които са повярвали в това дело и са били вдъхновени от принципите на „Хизмет“, отвориха модерни образователни заведения в над сто и петдесет държави по света.“

11 септември

Той не скрива че  по време на атентатите от 11 септември, извършени от „Ал Кайда“, варварските екзекуции на ИДИЛ и отвличанията на „Боко Харам“  доброволците от „Хизмет“ са заели ясна позиция, категорично отхвърляща насилието.

3584_600x400_fit

Ето и още силни думи от изявлението на Гюлен:

Той нарича   Ердоган диктатор и го обвинява,че заблуждава САЩ, с цел да го екстрадират в Турция

„За четирийсет години при четирите военни преврата в Турция изтърпях много болки по време на военните режими, от най-различни репресии до хвърлянето ми в затвора. И не бих искал това да се случва на нито един турски гражданин.

Ако някой човек привидно изглеждащ като доброволец на „Хизмет“, по собствена воля или бидейки подведен е взел участие в този опит за преврат, той е извършил предателство спрямо идеите и ценностите, в които аз вярвам.

Въпреки всичко обвиненията на Ердоган не бяха изненадващи, не като персонални обвинения към мен, а от гледна точка на намерението му систематично и по опасен начин да утвърди в страната едноличен режим.

newspapers_Turkey_14910През последните няколко години Ердоган напълно произволно затвори редица вестници, изхвърли от работа мнозина съдии, прокурори, полицаи и чиновници и предприе тежки санкции особено срещу кюрдския народ. Той обяви за родоотстъпник всеки човек, който говори против него.

След единайсетгодишното му премиерстване, от 2014 г. когато Ердоган беше избран за президент до настоящия момент, той цели да преобрази Турция от парламентарна демокрация в президентска система, в която няма разделение на властите. В тази връзка фактът, че Ердоган определя опита за преврат като „дар от Аллах“ ясно разкрива неговото намерение.

Турският президент шантажира САЩ, че ще попречи на подкрепата за международната коалиция за борба срещу ИДИЛ. Неговата цел е да гарантира моето екстрадиране, без да има нито едно убедително доказателство и без да е налице вероятност за справедлив процес. Въпреки че е разбираема склонността за удовлетворяване на всяко искане на Ердоган, Съединените американски щати трябва да се противопоставят на това.

Aftermath of an attempted coup d'etat in TurkeyЕкстремизмът се разпространява сред напълно обезверените народи, намиращи се под управлението на диктаторите, които са нетърпими към демокрацията и мирните протести. В Турция действията на Ердоган, граничещи с диктатура разделят хората по политически, религиозен и етнически признак, както и подготвят почва за фанатизъм.

Във време, в което светът е обзет от хаос Съединените американски щати не трябва да позволят един диктатор стъпка по стъпка да превръща неуспешния опит за преврат в преврат срещу конституционния ред.“

- реклама -