временен арест

Гюлен готов да се върне в Турция, ако докажат вината му

Живеещият в САЩ турски опозиционер Фетхулах Гюлен обяви, че е готов да се върне в родината си ако международно разследване докаже, че той стои зад опита за военен преврат.

В своя статия във френския в. „Монд” Гюлен заявява:

„Обръщам се с призив към турските власти и им обещавам пълно сътрудничество. Настоявам разследването на опита за този държавен преврат да се проведе от независима международна комисия. Ако и една десета част от обвиненията срещу мен се потвърдят, се задължавам да се върна в Турция и да понеса отговорност.”

Гюлен не отрича, че сред участниците в преврата наистина може да има „военни, които декларират, че симпатизират” на движението му. Но, той никога не ги е подтиквал да окупират властта. Проповедникът дори стига по – далеч. Като прави уговорката, че няма доверие на съдебната система в родината си, Гюлен се обявява за строги наказания за метежниците.

Гюлен„Говоря без всякакви угризения на съвестта, че това са изменници, които подкопаха единството и целостта на страната, личности, които предадоха идеалите ми и доведоха до стотици и хиляди жертви”, казва Гюлен.

По думите му той, както всички хора в страната не стои над законите и иска виновниците да бъдат наказани, но в рамките на справедлив процес. „Но, от 2014 година съдената система е изцяло под управлението на властите и затова вероятността за справедлив процес е близка до нула. Ето защо призовах да се създаде международна комисия и обявих, че ще се съглася със заключенията й”, подчертава Гюлен.

Турция: Има напредък в екстрадицията

По -рано днес, Турция обяви, че е получила „позитивни сигнали“ от Съединените щати около евентуално екстрадиране на живеещият в изгнание проповедник.
„Ние започнахме да получаваме някои положителни сигнали на отправеното от нас искане за екстрадиране на Гюлен„, каза премиерът Мевлют Чавушоглу пред репортери в Анкара.

По думите му, подготвени са нови документи във връзка със случая и ще бъдат изпратени във Вашингтон.

Дипломатическите отношения между САЩ и Турция бяха обтегнати след като американските власти многократно заявиха, че ако Ердоган не представи доказателства за обвиненията си срещу Гюлен, той ще остане в Пенсилвания.

- реклама -