Волейболна зала на славата

Борис Гюдеров и Васил Симов влизат във Волейболната зала на славата

Борис Гюдеров и Васил Симов ще станат част от Международната волейболна зала на славата (IVHF). Тя се намира в Холиоук, щата Масачузетс (САЩ). До момента единственият българин в Залата на славата бе Димитър Златанов, получил признанието през 2007-а.

Признанието за тях идва само две седмици, след като целият европейски елит пристигна в София за тегленето на жребия за Шампионска лига.

Официалната церемония е на 9 ноември. Тогава пред гостите с видео и информация ще бъдат представени постиженията на двамата легендарни българи. Освен тях в Залата ще бъдат прието още четирима души – чехът Йозеф Тесар, кубинката Мирка Франсия Васконселос, рускинята Валентина Огиенко и бразилеца Зе Марко Де Мело.

Тази година са предложени за номинация 194 души в категориите „Играчи“, „Треньори“, „Организатори“ и „Лидери“. Борис Гюдеров получава посмъртно признание в категория „Играчи“.  Симов е избран в категория „Треньори“.

Перничани помагат на идеята

Процедурата по оформянето на документите започна през 2017 г. с активната подкрепа на Българската федерация по волейбол (БФВ) и областната управа на Перник, където са родени Борис Гюдеров и Васил Симов. За реализирането на идеята помага и перничанинът Атанас Ваклинов, който от години живее в САЩ.

Залата на славата е създадена с цел да съхранява и показва историята на волейбола и неговите главни герои. Основният критерий за избор са постиженията на международно ниво на хората, които са повлияли за развитието на волейбола от началото на международните състезания през 1948 г. досега.

Как да представени българите

Борис Гюдеров

Борис Гюдеров се състезава през 1964 г. на игрите в Токио, когато волейболът е за първи път олимпийски спорт. Капитан е на българския национален отбор 17 поредни години и играе професионално 21 години. Помага на българския отбор да спечели бронзов медал на световните първенства през 1949 г. и 1952 г. Избран е в идеалния отбор на Световното първенство през 1952 г. и става най-добър нападател в шампионата на планетата през 1956 г. Играе на пет Европейски първенства.

Васил Симов

Васил Симов се състезава за българския национален отбор на четири Световни и две Европейски първенства. Извежда като треньор женския национален отбор на България до бронзовите медали на Олимпиадата в Москва през 1980 г., както и до третото място на европейското първенство през 1979 г. в Париж и до титлата през 1981 г. в София. Като треньор извежда мъжкия национален отбор до бронзовите медали на европейското първенство в Берлин през 1983 г. Като треньор на ЦСКА печели с жените четири титли, а с мъжете – три.

- реклама -