Гутериш

Гутериш предупреди за опасност от тотална военна ескалация в Сирия

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че има опасност от „тотална военна ескалация“ в Сирия и призова членовете на Съвета за сигурност „да действат по отговорен начин в тези опасни обстоятелства“, предаде Франс прес.

„Все по-изостреното напрежение и неспособността да се намери компромис за създаване на механизъм за разследване заплашват да доведат до пълна военна ескалация“, каза той на среща на Съвета за сигурност, свикана по искане на Русия.

Той изрази подкрепа за мисията на ОЗХО за разследване на сведенията за използване на химическо оръжие в Сирия и съобщи, че първата група от експерти вече е в Сирия, предаде ТАСС.

„Студената война се завърна с гръм и трясък, но има една разлика“ – механизмите, които регулираха риска от ескалация в миналото вече ги няма, каза генералният секретар, цитиран от Асошиейтед прес.

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя обвини САЩ, Франция и Великобритания, че ги интересува само това да падне сирийското правителство и в по-широк смисъл да сдържат Русия, предаде Ройтерс.

„Продължаваме да наблюдаваме опасни военни приготовления за незаконна употреба на сила срещу суверенна държава. Това би било нарушаване на международното право“, каза той.

Американската посланичка в ООН Ники Хейли каза, че според Вашингтон силите на сирийския президент Башар Асад са използвали най-малко 50 пъти химически оръжие през седемте години конфликт.

Тя добави, че американският президент Доналд Тръмп още не е взел решение дали да предприеме военни действия в Сирия.

Източник: БТА

- реклама -