мейли Google

Гугъл слага край на паролите

Новата система на Гугъл, наречена проект „Абакус“ е на път да сложи край на традиционното използване на пароли в мрежата. Новият проект е базиран на изледване как обичайно използвате вашия телефон.

‘Trust API’, част от проекта Абакус беше представен на конференцията на Гугъл за програмиране и ще бъде тествана от много финансови институтции през юни,съобщава Гардиън.

Системата е предназначена да се използва за смартфони и работи като постоянно проверява редица лични показатели, които могат да верифицират личностни качества и да позволят достъп до сметки или самия телефон.

Вместо да пита за парола, телефонът може да анализира лицето, гласът, какво сте написали,  как се движите и къде се намирате. Всички тези данни се подават в API, които след това генерира „индекс на доверие“, което показва, колко вероятно е, че това е всъщност сте вие.

Идеята е да се направи устройството по-сигурно. Някой може лесно да открадне паролата, но това ще бъде много по-трудно да имитира уникалния начин, по който използвате телефона си. Google твърди, че тази система за влизане, базирана на комбинация от тези фактори може да бъде 10 пъти по-сигурна от сканиране на пръстови отпечатъци.

Това дава на програмистите повече възможности за нива на достъп и сигурност. А банковото приложение, например, може да ви позволи да проверите баланса си с помощта само на API Trust. Но когато трябва да се прехвърлят пари или да видите по-чувствителна информация, системата може да поиска по-сериозна проверка, като сканиране на пръстови отпечатъци или традиционна парола. Това може да направи някои приложения по-бързи и по-лесни за използване.

- реклама -