Гуаню Джоу
Снимка: twitter.com/alfaromeoracing

Гуаню Джоу е първият китайски пилот във Формула 1

Гуаню Джоу ще стане първият китайски пилот във Формула 1. Той ще се състезава за Алфа Ромео през следващия сезон. 22-годишният Джоу ще си партнира с Валтери Ботас. Ботас беше привлечен от Мерцедес, след като Кими Райконен обяви, че ще се пенсионира.

Гуаню Джоу ще замени в тима Антонио Джовинаци, който дойде през 2019-а. Джовинаци обаче не фигурира в плановете на Алфа Ромео за следващия сезон.

Китаецът се състезава във Формула 2 през тази година и има три победи. Той е втори в генералното класиране, а до края остават два кръга. Като юноша Джоу има четири години в пилотската академия на Ферари. Освен това през последните две години е тестов пилот на Рено.

Освен това Гуаню Джоу има и солиден спонсор, което също е добре дошло за Алфа Ромео. „Финансовата страна няма как да бъде скрита. Но освен това той е и добър пилот. Очевидно е, че има способностите да се състезава на най-високо ниво. Освен това е правил тестове във Формула 1, така че идва като начинаещ. Първият китайски пилот във Формула 1 – това е огромна новина за всички“, коментира босът на Алфа Ромео Фредерик Васьор.

- реклама -